Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De tweede doodzonde

Jan Guillou (auteur), Bart Kraamer (vertaler)
Aandelenhandel en kapitalisme zijn naast de wereldgebeurtenissen zaken die het leven van de familie Lauritzen bepalen.
Titel
De tweede doodzonde
Auteur
Jan Guillou 1944-
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den andra dödssynden
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
351 p.
ISBN
9789044645149 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit negende deel van ‘De grote eeuw’, de kroniek van de twintigste eeuw via de lotgevallen van de Noors-Zweedse familie Lauritzen speelt van 1982-1985. Terwijl in deel acht* linkse bewegingen en de veiligheidsdiensten prominent naar voren kwamen is dit deel ‘gespeend’ van het geërfde geld, aandelenhandel en het kapitalisme. Het verhaal begint met de zestigste verjaardag van Carl Lauritz in het ooit zo luxe Grand Hôtel Saltsjöbaden. Op het wereldtoneel hebben de moord op Olof Palme en de val van het IJzeren Gordijn invloed op het leven van alledag. De centrale personage is de advocaat Eric Letang, zoon van Hélène Lauritz en Antoine Letang. Zijn ambitie concentreert zich op de verdediging op van incest en van (Palestijns) terrorisme beschuldigde mannen. Een blik achter de coulisses van de Zweedse maatschappij laat de niets ontziende tegenwerking zien van SÄPO, boulevardpers en politie. De roman eindigt met het geruststellende feit dat er na veel gedoe toch een eigen familiehuis is op he…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia