Daisy
Nederlands

De weg naar Jeruzalem

Jan Guillou (auteur)
Een jonge Zweed die in het klooster is opgegroeid, moet zich vanaf zijn zeventiende jaar zien te handhaven in de rauwe twaalfde-eeuwse ridderwereld.
Titel
De weg naar Jeruzalem
Auteur
Jan Guillou 1944-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Vagen till Jerusalem
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 1999
1 cd
Speelduur
14:39:00
Aantekening
Vormt samen met De tempelridder (dl. 2) en De terugkeer (dl. 3) een trilogie Geconverteerd boek

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze historische roman speelt zich af in middeleeuws Scandinavië, te midden van rivaliserende en konkelende grootgrondbezitters. De auteur herschept een harde wereld waarin het moeilijk is, een goed evenwicht te scheppen tussen wereldse belangen en geloofsplichten. Hij verwerkt veel couleur locale: landschap, klimatologische omstandigheden, dagelijks leven, gebruiken. Ter inlossing van een gelofte schenkt een rijk grootgrondbezittersechtpaar hun jongste zoon Arn aan de daar gevestigde cisterciënzer monniken. Arn ontwikkelt zich bij hen niet alleen tot een begaafd filosofisch en theologisch denker en kundig handwerksman, maar ook - dankzij een voormalig tempelridder - tot een uitstekend ruiter, zwaardvechter en boogschutter. Terug in de lekenwereld merkt hij dat daar heel andere criteria gelden voor wat goed en slecht is. Zo wordt hij het slachtoffer van intriges en jaloezie, wat hem komt te staan op twintig jaar boetedoening als tempelridder voor hij zijn geliefde mag trouwen. Dit is …Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia