Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Echte Amerikaanse jeans

Jan Guillou (auteur), Bart Kraamer (vertaler)
Een Zweedse man vertelt zijn belevenissen als student in de jaren zestig in brieven aan zijn tante.
Onderwerp
Tijdsbeeld ; 1950-
Titel
Echte Amerikaanse jeans
Auteur
Jan Guillou 1944-
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Äkta amerikanska jeans
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
317 p.
ISBN
9789044632767 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit zesde deel van ‘De grote eeuw’-reeks* - die begon met 'Bruggenbouwers', in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog - staat een nazaat van de drie boers Lauritzen centraal. Deze Eric vertelt in brieven aan zijn tante Johanne zijn jeugdbelevenissen als hij rechten studeert in de woelige jaren zestig. Het relaas van de jonge tiener Eric, afkomstig uit een welgestelde, half Duitse familie, is prettig leesbaar en doorspekt met zachtaardige humor. Hij is een echte jongen, geïnteresseerd in vliegtuigen, rock en rock-'n-rollmuziek, geschiedenis en sport. Zijn jeugd verliep niet zonder problemen. Het blijkt dat hij een Franse vader heeft die hij nooit heeft gekend. Zijn stiefvader mishandelt hem, zijn moeder raakt haar erfenis kwijt en moet gaan werken, maar Eric blijft positief in het leven staan. Het verhaal geeft een levendig beeld van Zweden in de jaren vijftig en zestig, met alle politieke, maatschappelijke en culturele veranderingen die het land bestormden. Het boek doet denken aan …Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia

Suggesties