Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het einde van het verhaal

Jan Guillou (auteur), Bart Kraamer (vertaler)
In de negentiger jaren worden vreemdelingenhaat en angst voor terrorisme belangrijke thema's in de levens van de Zweedse advocaat Eric Letang en zijn vrouw, de parlementariër Katarina Palm.
Titel
Het einde van het verhaal
Auteur
Jan Guillou 1944-
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Slutet på historien
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
395 p.
ISBN
9789044645514 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het tiende* en laatste deel van de romancyclus 'De grote eeuw', waarin de auteur (1944) aan de hand van de generaties van één familie een beeld schetst van Zweden in de twintigste eeuw. In dit deel volgen we voornamelijk de advocaat Eric Letang en zijn vrouw, de parlementariër Katarina Palm. Net als hun landgenoten worden zij geconfronteerd met de thema's die in de jaren negentig actueel werden of waren, zoals de opkomende vreemdelingenhaat, angst voor terrorisme, politieke correctheid, de ijshockeysuccessen, de invloed van de boulevardpers en de Iraakse inval in Koeweit. Bovendien wordt een belangrijke plotlijn gevormd door oom Harald, een tachtigjarige ex-nazi die plotseling vanuit Zuid-Amerika opduikt met een vreemd verzoek: hij wil via Eric een proces aanspannen voor herstelbetalingen voor de vernietiging van zijn panden door het Russische Rode Leger in 1945. Zeer uitgebreide maar steeds boeiende schets van de Zweedse maatschappij, goed los te lezen van eerdere delen, maar ongetwi…Lees verder

Het doek valt in 2001

De laatste roman van 'De grote eeuw' houdt de jaren negentig een spiegel voor.

'Uitgeput van het schrijven', zo noemt de Zweedse schrijver Jan Guillou (1944) zich na het beëindigen van het laatste deel van zijn monsterproject 'De grote eeuw', dat toepasselijk Het einde van het verhaal heet. De familiesaga die in 1901 begon en die in dit laatste boek in 2001 eindigt, telt ruim 4000 pagina's, verdeeld over tien boeken die elk een decennium omspannen. Daarbij verweeft Guillou telkens de grote historische gebeurtenissen met het verhaal van de familie Lauritzen.

Voor de schrijver was het cruciaal dat het een 'familieverhaal over drie generaties' zou worden. Dat is ook hoe zijn grote voorbeeld Thomas Mann het deed in De Buddenbrooks. Guillou kwam op het idee voor 'De grote eeuw' toen zijn vrouw, Ann-Marie Skarp, mede-eigenares van hun uitgeverij Piratförlage vaststelde dat geen enkele schrijver het had aangedurfd een reeks te schrijven die de hele twintigste eeuw omvatte. Guillou nam de uitdaging aan, met succes: lezers verslinden zijn romans. In Z…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia

Suggesties