Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een 14-jarige jongen probeert zich staande te houden onder het geweld van thuis en op kostschool.
Titel
Het kwaad
Auteur
Jan Guillou 1944-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Ondskan
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2004
286 p.
ISBN
90-261-1971-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Enige tijd geleden maakte Jan Guillou bij ons indruk met zijn historische trilogie De weg naar Jeruzalem, De tempelridder, De terugkeer. Opvallend daarin was zijn sterke beschrijving van de psychologie van de personages, en in het bijzonder het hoofdpersonage met zijn ijzersterke karakter. Nu vinden we precies dezelfde stijl en dezelfde karakterschets terug in Het kwaad, een boek dat in Zweden al in 1981 voor het eerst verscheen. Een opmerkelijk boek is het alleszins: het is de meest verkochte en uitgeleende titel in Zweden, en ook de verfilming was een schot in de roos. Het verhaal is autobiografisch en gaat over Erik, een jongen van 14 die zwaar wordt mishandeld door zijn vader. Hij leert te overleven in deze gewelddadige omgeving en is daardoor ook zelf begonnen met het gebruiken van geweld tegenover zijn kameraden op school. Hij is een middelmatige leerling, maar wordt door iedereen gevreesd. Op een dag wordt hij van school gestuurd en op een internaat geplaat…Lees verder
Autobiografische roman over de 14-jarige Erik die door zijn vader mishandeld wordt. Hij belandt op een jongenskostschool nadat hij van school gestuurd is wegens bendevorming, intimidatie en geweld. Aanvankelijk is hij blij van zijn gewelddadige vader verlost te zijn, maar op de kostschool ondergaat hij twee jaar lang tirannie, fysiek geweld en mishandeling. Dit alles is geoorloofd door het hiërarchische systeem van kameradenopvoeding: jongerejaars moeten gehoorzamen aan ouderejaars en een soort raad. Erik is nieuw-brutaal en weigert zich aan te passen, hij is niet alleen fysiek sterk (hij is de beste sportman en vechter van de school) maar ook mentaal en psychologisch. Uiteindelijk is hij de morele winnaar en rekent ook met zijn vader af. Deze indrukwekkende roman speelt in 1959 in Zweden en is geschreven door de Zweedse auteur [1944] van spionageromans, thrillers en een kruisvaardertrilogie. De beschrijvingen zijn hard en wreed en gaan vooral over de psychologie van 'het kwaad'. Voor…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia