Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Tussen rood en zwart

Jan Guillou (auteur), Bart Kraamer (vertaler)
De zoon van een van drie Noorse bouwkundige broers vindt in de periode 1918-1939 aansluiting bij de nazi's. Vervolg op 'Bruggenbouwers' en 'Dandy uit het noorden'.
Titel
Tussen rood en zwart
Auteur
Jan Guillou 1944-
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Mellan rött och svart
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017 | Andere uitgaven
313 p.
ISBN
9789044634877 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is het derde deel uit de serie 'De grote eeuw', over de levens van de drie Zweedse broers Lauritzen aan het begin van de 20e eeuw. In de vorige delen, 'Bruggenbouwers' en 'Dandy uit het noorden'*, volgden we hen tijdens hun ingenieursopleiding in Dresden, waarna twee van hen spoorlijnen gaan bouwen, de een in Noorwegen, de ander in donker Afrika, en de homoseksuele derde in Engeland kunstenaar wordt. In dit derde deel volgen we wederom de drie broers bij hun bemoeienissen met Zweden, maar de focus ligt toch op de ontwikkeling in Duitsland: het boek begint in 1918 en eindigt in 1939, dus we kunnen de opkomst van Hitlers nationaal-socialisme in detail volgen. En dat detail wordt dan verzorgd door de zoon van een der broers, Harald, die door het partijkader wordt ingepalmd en zich ontwikkelt tot een even aristocratische als spijkerharde nazi, en die aldus model staat voor de langzame transformatie van Duitsland van slachtoffer tot agressor. Zeer precies beschreven, met veel historisc…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia

Suggesties