Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Zij die dromen doden slapen nooit

Jan Guillou (auteur), Bart Kraamer (vertaler)
Tussen 1972 en 1975 komen linkse Europese bewegingen in een steeds gevaarlijker vaarwater terecht en Eric Letang (de kleinzoon van Oscar Lauritzen) en zijn Duitse vriendin raken daarbij betrokken.
Titel
Zij die dromen doden slapen nooit
Auteur
Jan Guillou 1944-
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
De som dödar drömmar sover aldrig
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
367 p. : ill.
ISBN
9789044640496 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deel acht van de reeks 'De grote eeuw' van de bekende Zweedse roman- en thrillerauteur Jan Guillou. Deze reeks over de twintigste eeuw beschrijft de grote (politieke) geschiedenis en mengt deze met de levensverhalen van de Noorse broers Lauritz, Sverre en Oscar en die van hun kinderen en kleinkinderen. Dit deel speelt tussen de jaren 1972 en 1975 en sluit direct aan bij het vorige deel: '1968'*. De Europese linkse bewegingen komen in een steeds gevaarlijker vaarwater terecht, omdat verschillende veiligheidsdiensten, onder meer die van Zweden en Duitsland, steeds meer jacht maken op elke linkse afwijking. Hierbij spelen met name de Palestijnse kwestie en de opkomst van de Rote Armee Fraktion een grote rol. Eric Letang (kleinzoon van Oscar) en zijn Duitse vriendin Gertrude zijn verwikkeld in dit gevaarlijke politieke ‘droomspel’ van een klasseloze maatschappij. Boeiend geschreven in die meeslepende schrijfstijl van Guillou en herkenbaar voor degene die er in die jaren vlak bij stond.

Meinhoff, Böll en Bloomsbury

Guillou beschrijft de steeds grimmiger sfeer in de ongeduldige jaren zeventig.

De Zweedse schrijver Jan Guillou krijgt maar niet genoeg van zijn reeks 'De grote eeuw', een epos dat de hele twintigste eeuw beslaat. Het begon allemaal in 1901 met de drie Noorse visserszonen Lauritzen die het in Duitsland tot ingenieur schopten, rijk werden en uitwaaierden over heel Europa. Aanvankelijk had Guillou een vijftal romans voor ogen, maar met 'Zij die dromen doden slapen nooit' zit hij nu al aan deel acht. Het boek speelt zich af in de jaren zeventig, een tijd die de schrijver als dertiger zelf heeft meegemaakt en die hij vanuit zijn eigen ervaringen minutieus in beeld brengt.

Het boek opent met de dood van oom Sverre. Zijn eigenaardige testament doet een schokgolf door de familie gaan, ondanks het feit dat ze allemaal behoorlijk veel erven. Het overlijden van Sverre betekent meteen het einde van de eerste generatie Lauritzen. De derde generatie treedt nu op de voorgrond, met in de hoofdrol Eric Letang, kleinzoon van de tweede broer Oscar en een soort alter ego…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia