Boek
Nederlands

Sorry dat ik leef!

Jan Keppens (auteur)
+1
Sorry dat ik leef!
×
Sorry dat ik leef! Sorry dat ik leef!

Sorry dat ik leef!

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 16-jarige Mathilde (ik-figuur) worstelt al jaren met de dood van haar moeder. Schuldgevoelens spelen hierbij een rol. Daarnaast probeert ze de levens van haar vader en tante in goede banen te leiden. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Sorry dat ik leef!
Auteur
Jan Keppens
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2008
316 p.
ISBN
9789022323014

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de dood van hun moeder vormen de 16-jarige Mathilde, haar 13-jarige zus Marie en hun vader Paul een ietwat onconventioneel gezin samen met de buren, tante Hermien en haar zoon Dries. Terwijl Mathilde en Marie voor koppelaar spelen, wordt Mathilde zelf halsoverkop verliefd op Eriek, de gitarist van een plaatselijk rockgroepje. De puberteit barst in alle hevigheid los. Op de achtergrond blijft de gestorven moeder alom aanwezig. Haar dood blokkeert niet alleen de relatie tussen de volwassenen, maar zorgt uiteindelijk ook voor de pointe in Mathildes eerste heftige verliefdheid.

Het boek zoekt een weg tussen twee verhaaldraden: de verwerking van de dood van de moeder en de puberteit van Mathilde, die als verteller fungeert. Vooraleer het verhaal spankracht krijgt, moet de lezer zich door de geïdealiseerde voorstelling van een progressief gezinnetje met een hippe vader worstelen. Anekdotes in de zijlijn, zoals de mislukte lancering van een raket door bolleboos Dries, bekrachtigen…Lees verder
De 16-jarige Mathilde (ik-figuur) worstelt al jaren met de dood van haar moeder en wordt daarmee uiteindelijk op een heel speciale manier geconfronteerd. Ze moet keuzes maken en daarnaast wil ze ook nog proberen de levens van haar vader en tante in goede banen te leiden. De Vlaamse schrijver publiceerde eerder twee romans voor volwassenen. Hij is in Nederland nog vrij onbekend. Het boek is geschreven vanuit het standpunt van Mathilde, maar de stijl is zo hoogdravend dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat hier een 16-jarige aan het woord is. In dialogen is de stijl losser, maar dan krijgt de lezer weer te maken met een groot aantal onbekende woorden. Het verhaal heeft inhoud, er komen thema’s aan de orde als verliefdheid, schuldgevoelens en de dood. Helaas heeft de schrijver bijna de helft van het boek nodig als inleiding en dat is veel te lang. Inhoudelijk goed, maar veel te langdradig. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Jan Keppens

Jan Keppens (Gent, 1953) is een Vlaams schrijver. Zijn debuutroman was Vingerwijzing, uitgegeven in 1979 door uitgeverij DAP Reinaert.

Hij heeft zowel jeugdromans als boeken voor volwassenen geschreven.

Bibliografie

  • 1979 Vingerwijzing (roman)
  • 1992 De vingerafdrukken van God (roman)
  • 2004 Dagboek van een bobo (filmscenario)
  • 2008 Sorry dat ik leef! (jeugdroman)
  • 2012 Golf: de heroine van de veertiger (non-fictie)

Externe links

  • Jan Keppens website
Lees verder op Wikipedia