Boek
Nederlands

Nederlandse kunst in het Rijksmuseum 1600-1700

Jan Piet Filedt Kok (auteur), Reinier Baarsen (auteur), Bart Cornelis (auteur)
Overzicht van de Nederlandse schilderkunst en toegepaste kunst uit de zeventiende eeuw uit het bezit van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Titel
Nederlandse kunst in het Rijksmuseum 1600-1700 / Jan Piet Filedt Kok, Reinier Baarsen, Bart Cornelis ... [et al.] ; met bijdragen van Jan Daan van Dam, Ebeltje Hartkamp-Jonxis, Guido Jansen ... [et al.]
Auteur
Jan Piet Filedt Kok Reinier Baarsen Bart Cornelis Jan-Daan Van Dam Ebeltje Hartkamp-Jonxis Guido Jansen
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Nederlandse kunst 1600-1700
Editie
1
Uitgever
Zwolle: Waanders, 2001
295 p. : ill.
ISBN
90-400-9551-5 (gebonden)
Plaatsingssuggestie
Nederland 707.5 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dat de Gouden Eeuw in Holland een grote bloei in de schilderkunst beleefde, is algemeen bekend. Het Rijksmuseum bezit een grote collectie kunst uit die periode. Dit boek behandelt een aantal van deze werken, schilderijen, maar ook beelden en voorwerpen van toegepaste kunst. Hierbij komen niet alleen de topstukken, van, b.v. Rembrandt, aan bod, maar ook de iets minder geniale, die van zeer hoge kwaliteit zijn en die vooral ook het beeld van de zeventiende eeuwse kunst bepalen. Dit boek gaat in een drietal inleidende hoofdstukken in op de zeventiende eeuwse kunst, haar neiging tot specialisatie, en op de redenen voor die grote bloei, zoals politieke en economische. Daarna volgen de werken die elk groot en in kleur zijn afgebeeld en uitgebreid becommentarieerd worden. Het boek is geschreven voor een groot, geïnteresseerd publiek en geeft in leesbare taal een aardig beeld van het onderwerp. Met uitgebreide bibliografie en alfabetisch register.

Suggesties