Boek
Nederlands

De graanmoorden

Jan Ploeger (auteur)
+1
De graanmoorden
×
De graanmoorden De graanmoorden

De graanmoorden

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer er een voedseltekort dreigt te ontstaan in het dorp van de 12-jarige Edzel, gaat hij met zijn vrienden op zoek naar eten. Hij komt in de grote stad Colonia terecht. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Germanen, Romeinse Rijk
Titel
De graanmoorden
Auteur
Jan Ploeger
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
196 p.
Aantekening
Vervolg op: Het lage huis
ISBN
90-448-0547-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Het lage huis'* neemt Edzel als toekomstig leider zijn verantwoordelijkheid om naar voedsel op zoek te gaan. Samen met zijn vrienden beleeft hij een spannend avontuur. Het is het jaar 69 en de Germaanse volken lijden onder de heerschappij van de Romeinen, maar bestrijden ook elkaar. Het is moeilijk voor Edzel om te onderscheiden wie vriend of vijand is. In de stad Colonia treffen ze een graanschip aan dat het voedselprobleem zou kunnen oplossen. Voor de vrienden met veel moed en vindingrijkheid hun opdracht kunnen voltooien moet er heel wat water door de Rijn vloeien. Vanaf het begin word je meegevoerd in een spannend verhaal. De geloofwaardige personages maken het inleven gemakkelijk. Hier en daar iets onwaarschijnlijks. Sfeervolle beschrijvingen. Op de schutbladen staat voor en achter in het boek een identieke overzichtskaart van de lage landen met de toenmalige stammen. Vanaf ca. 12 jaar.

De graanmoorden

‘De graanmoorden’ is het vervolg van ‘Het lage huis’. Ook dit verhaal speelt zich af rond 69 na C. Edzel, hoofdman van de Chauken, reist met zijn vriend Brinio de Rode naar Keulen. Er heerst onrust bij de Germaanse stammen langs de Rijn. Edzel probeert voor zijn mensen voedsel te vinden. Er ligt al een hele tijd een schip met graan in de haven. Voor wie is de lading bestemd? In Colonia raken Edzel en zijn vrienden betrokken bij een paar bizarre moorden. Na Nero’s dood heerste er chaos bij de Romeinse soldaten in onze streken. Sommige Germaanse stammen probeerden onder leiding van Julius Civilis zich te bevrijden van Rome. Deze thriller is gebaseerd op een paar passages uit de Historiën van Tacitus. Ook het dagelijks leven komt uitvoerig aan bod. Op het eind van het boek is Edzel nog steeds op zoek naar zijn vader. Het wordt dus een trilogie.