Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Maar waar zijn die duiven dan

Jan Siebelink (auteur)
+1
Maar waar zijn die duiven dan
×
Maar waar zijn die duiven dan Maar waar zijn die duiven dan

Maar waar zijn die duiven dan

Genre:
Een oudere weduwnaar denkt dat hij spoedig zal sterven en neemt zich daarom voor die dag nog zelfmoord te plegen, maar wanneer hij afscheid wil nemen van zijn vroegere maitresse, komt hij in een religieuze crisis terecht.
Onderwerp
Identiteit, Angst
Titel
Maar waar zijn die duiven dan
Auteur
Jan Siebelink
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
247 p.
ISBN
9789403182902 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Potsierlijker kan niet

Met zijn nieuwe roman lijkt Jan Siebelink terug bij het oerverhaal van zijn oeuvre uit 1975. Alleen maakt de oprechte ik-figuur uit die tekst plaats voor een snobistische macho met wie het moeilijk meeleven is.

Veel schrijvers hebben een oerverhaal. Eén verhaal dat op vele manieren kan worden verteld en van waaruit een heel oeuvre ontspringt. Jan Siebelink (1938) debuteerde in 1975 met de verhalenbundel Nachtschade, waarin 'Witte chrysanten' is opgenomen. In dat korte, indringende verhaal zitten bijna alle elementen die het latere werk van Siebelink kenmerken: een jongen en zijn diepreligieuze vader, de noodlijdende kwekerij en de frustratie laag op de sociale ladder te staan. Meesterlijk beschreef Siebelink hoe de jonge ik-figuur vernederd wordt door een rijke bloemist uit de buurt, en de woede die dat oproept: 'Mijn god, ik sla hem op zijn bek...' Zo begint het.

Siebelink schreef het verhaal in de eerste persoon en nu, na 45 jaar, doet hij dat voor het eerst wéér. Het is alsof de schrijver zo een luchtbrug over zijn werk opzet, met 'Witte chrysanten' als beginpunt, en de nieuwe roman Maar waar zijn die duiven dan als eindpunt. De details verschillen, de essen…Lees verder

De al wat oudere weduwnaar Hugo Tempelman krijgt een brief van zijn uroloog, maar hij maakt die niet open. Hij denkt zeker te weten dat daarin staat dat hij een dodelijke ziekte onder de leden heeft en daarom neemt hij zich voor om die dag nog zelfmoord te plegen. Hij maakt een lange wandeling door zijn omgeving, neemt afscheid van zijn favoriete prostituee (meer een goede vriendin) en bezoekt de vrouw die jaren geleden zijn maîtresse was. Zij blijkt echter in een religieuze beweging te zijn ingetreden en zo komt ook Hugo ertoe om zijn spirituele twijfels uit te spreken. De religieuze thematiek zal lezers van Siebelink bekend voorkomen en zijdelings komt ook het echtpaar Sievez (bekend uit onder andere "Knielen op een bed violen") weer terug. Voornamelijk echter lijkt het erop dat Siebelink (1938) te veel hooi op zijn vork neemt: er verschijnen te veel personages, er wordt te veel over God gepraat zonder dat duidelijk wordt waar Tempelman mee zit, de niet geopende brief is een irritan…Lees verder

Alweer terug naar Velp

Jan Siebelink borduurt voort op 'Knielen op een bed violen'. Nu zijn Margje en Hans kinderloos.

Jan Siebelink was vorig jaar de ster van de Boekenweek en de koning van het Bal, een rol die hem wel lag, ook al was de kritiek op zijn boekenweekgeschenk niet mals: het werd over het algemeen een teleurstellende reprise van al zijn oude thema's gevonden. De 82-jarige auteur komt nu met een roman waarvan de allitererende titel in ieder geval positief opvalt: 'Maar waar zijn die duiven dan'. Het onderwerp is iets minder verrassend: het boek gaat over een op een kwekerij in Velp woonachtige man die zich door religie en hedonisme in gelijke mate aangetrokken voelt. In zijn huis heeft hij een lessenaar uit de dorpskerk staan: "In plaats van de opengeslagen statenbijbel ligt er een editie van À rebours." De bijbel die plaatsmaakt voor de decadente negentiende-eeuwse romanklassieker van Huysmans - dat het maar duidelijk is.

Het is Siebelink wel vaker verweten dat hij het succes van 'Knielen op een bed violen' wilde uitmelken, maar je kan een schrijver van zo'n groot oeuvre …Lees verder

Over Jan Siebelink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jan Geurt Siebelink (Velp, 13 februari 1938) is een Nederlands schrijver en essayist.

Levensloop

Siebelink groeide op in een streng-godsdienstig christelijk gezin. Hij werd leraar Nederlands en Frans en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Naast zijn leraarsbaan begon hij te schrijven en bracht hij een aantal romans en verhalen voort. Zijn belangrijkste romans zijn De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het staande koren, De overkant van de rivier, Vera, Margaretha en de bestseller Knielen op een bed violen. In het laatstgenoemde boek vertelt Siebelink over de godsdienstige kring waar zijn vader toe behoorde en hoe hij daar zelf bij betrokken werd. Van Knielen op een bed violen waren in 2009 meer dan 700.000 exemplaren verkocht. In september 2009 kwam de vijftigste druk uit.

Op 28 maart 2018 werd bekend dat Siebelink het Boekenweekgesche…Lees verder op Wikipedia