Grote letter
Nederlands

Oorlogswinter

Jan Terlouw (auteur)

Oorlogswinter

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
GROTE LETTER UITGAVE

Een jongen van 15 maakt de laatste bittere oorlogs¬winter van 1944/45 door. Eerst als toeschouwer, later diep betrokken bij het ondergrondse werk. In het dorpje aan de IJssel komt hij voor gevaar-lijke opdrachten te staan. Heel alleen.
Niemand mag hij in vertrouwen nemen, want mis¬plaatst vertrouwen kan het hele dorp in het onge¬luk storten.
Met zijn een
Titel
Oorlogswinter
Auteur
Jan Terlouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Deventer: Grote Letter Bibliotheek, © 2018
268 p.
ISBN
9789036433297 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Michiel (16) woont aan de route waarlangs de hongerende westerlingen in de hongerwinter 1944-1945 trekken op zoek naar eten. Michiel raakt bij toeval in het verzetswerk, waardoor hij in vele spannende situaties belandt. Hij is geheel op zichzelf aangewezen, omdat hij niemand in vertrouwen durft te nemen. Soms heeft hij de indruk dat alles mislukt, maar op raadselachtige wijze wordt Michiel nooit opgepakt. Als de oorlog bijna afgelopen is, wordt dit raadsel opgelost. Een spannend boek, dat een duidelijk beeld schetst van de situatie tijdens de hongerwinter en van de spanningen waaraan verzetsmensen waren blootgesteld. Emoties worden reëel beschreven; Duitsers worden genuanceerd benaderd.

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van Jan Cornelis Terlouw sr. en Grietje Terlouw-Stein. Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse legerofficieren hadden vanaf 1941 inkwartiering in het huis van de Terlouws. Tijdens de hongerwinter hielp hij langskomende trekkers.

Jan T…Lees verder op Wikipedia