Boek
Nederlands

Klare taal : efficiënt leren schrijven

Jan Van Coillie (auteur)
+1
Klare taal : efficiënt leren schrijven
×
Klare taal : efficiënt leren schrijven Klare taal : efficiënt leren schrijven

Klare taal : efficiënt leren schrijven

In de reeks:
Praktische gids.
Titel
Klare taal : efficiënt leren schrijven
Auteur
Jan Van Coillie
Taal
Nederlands
Editie
4de herz. dr.
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2006 | Andere uitgaves
212 p. : ill.
ISBN
90-6306-440-3
Plaatsingssuggestie
Nederlands 843 (SISO) Nederlands ; Stijl (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek is een handig werkinstrument voor wie zijn stijl en formulering wil verbeteren of wie anderen daarin wil onderwijzen. Er verschenen de laatste jaren meerdere cursussen in schriftelijk formuleren, maar vaak zijn die van Noord-Nederlandse hand en passen de voorbeelden wel eens minder in het kraam van Vlamingen. Voor hen brengt dit boek werkelijk soelaas.

In de inleiding stelt Jan van Coillie dat zijn werk gegroeid is uit een dikke map 'stijlbloempjes' waarmee hij beroepshalve, als docent Nederlands, in aanraking kwam. Hij wou alle stijladviezen en -voorbeelden bundelen in 'een doeboek met praktische tips en oefeningen voor wie zijn of haar stijl wil verbeteren.' Dus, journalisten, redacteurs, brieven- en brochureschrijvers, maar ook leerkrachten en studenten vinden goede raadgevingen en voorbeelden in dit boek. Voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs lijken sommige oefeningen nog wat moeilijk. In opeenvolgende hoofdstukken worden respectievelijk 'doelgericht en leze…Lees verder
Een praktisch werkboek over Nederlands stijlgebruik, met praktische tips en oefeningen, ten dienste van leerlingen en docenten. Vanuit de onderwijspraktijk heeft de auteur zes categorieën ontwikkeld om woordkeuze en zinsconstructie te verbeteren. Hij gaat uitvoerig in op aspecten als doelgerichtheid, moeilijkheidsgraad, aansturen op exactheid, informatiedichtheid, afstandelijkheid en levendigheid van een tekst. Elk hoofdstuk wordt met oefeningen afgesloten. De bruikbaarheid wordt verhoogd door extra herschrijfoefeningen en voorgestelde oplossingen. Een toegankelijk en duidelijk werkboek voor scholieren en studenten, maar ook bruikbaar voor zelfstudie.