Daisy
Nederlands

De schaduw van de kroon : mythes, schandalen en verhalen rond het Belgische koningshuis

Jan Van den Berghe (auteur), Walter De Meyere (verteller)
+1
De schaduw van de kroon : mythes, schandalen en verhalen rond het Belgische koningshuis
×
De schaduw van de kroon : mythes, schandalen en verhalen rond het Belgische koningshuis De schaduw van de kroon : mythes, schandalen en verhalen rond het Belgische koningshuis

De schaduw van de kroon : mythes, schandalen en verhalen rond het Belgische koningshuis

Genre:
Met verve beschrijft Jan Van den Berghe de Belgische Coburgs in hun openbaar leven en achter de paleismuren. Daarbij illustreert hij met smakelijke anekdotes en pikante details dat sommige koningen en prinsen op bepaalde momenten naar voren komen als sleutel-figuren in de vaderlandse geschiedenis. Anderen daarentegen schetst hij in hun middelmatigheid, achterbaksheid en schijnheiligheid.
Titel
De schaduw van de kroon : mythes, schandalen en verhalen rond het Belgische koningshuis
Auteur
Jan Van den Berghe
Verteller
Walter De Meyere  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2005
1 cd
Speelduur
19:56
Oorspr. uitgever
Manteau
Aantekening
Stem: Man
Plaatsingssuggestie
936.2 (SISO) Vorstenhuizen - Adel ; Belgisch koningshuis (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Mythes en schandalen rond het Belgische koningshuis', zo luid de ondertitel van dit boek, waarin van koning Leopold I tot prins Laurent zowat alle prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen die België sinds de onafhankelijkheid in 1830 heeft gehad een hoofdstuk toebedeeld krijgen. Royaltywatcher Van den Berghe geeft per persoon alle levensverhalen met bijbehorende geruchten en roddels weer, met als rode draad seks, overspel en buitenechtelijke escapades. Soms wordt daarbij een mythe ontzenuwd, maar veel vaker worden ze in stand gelaten. Illustraties zijn niet opgenomen en veel nieuws staat er ook niet in; het boek is in feite opgewarmde oude kost in een nieuw lijvig jasje. Handig als schandaalkroniek. De verhalen die verteld worden, zijn nergens gestaafd door bronnen - officieel om de leesbaarheid te bevorderen, maar vermoedelijk vooral om het verhaal niet te ondergraven... Kortom: oncontroleerbaar geroddel.

Over Jan Van den Berghe

CC BY 3.0 - Foto van/door Han van den Berghe

Jan Van den Berghe (Gent, 1942) is een Vlaamse journalist, publicist, auteur, acteur en televisiemaker.

Biografie

Van den Berghe studeerde Letteren en Wijsbegeerte (Germaanse filologie - Engels en Scandinavische talen) aan de Rijksuniversiteit Gent en volgde een opleiding als acteur-regisseur aan het Gentse conservatorium. Hij schreef zijn licentiaatsverhandeling over de invloed van Bjørnstjerne Bjørnson op het vroege werk van Stijn Streuvels. Hij vertaalde onder meer toneelwerk van August Strindberg (Dodendans), Henrik Ibsen (Spoken) en poëzie van de Deense symbolist Sophus Clausen. Als verslaggever was hij van 1966 tot 1989 actief bij de weekbladen van de Uitgeverij Hoste (thans De Persgroep).

Televisie

Van 1972 tot 1976 was hij medewerker aan het BRT-radioprogramma Wat is er van de Sport? Hij was ook jarenlang bokscommentator voor Eurosport.

Van 1990 tot 1999 maakte h…Lees verder op Wikipedia

Suggesties