Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Glorieuze wijven & duivelinnen : vrouwenhistories

+1
Glorieuze wijven & duivelinnen : vrouwenhistories
×
Glorieuze wijven & duivelinnen : vrouwenhistories Glorieuze wijven & duivelinnen : vrouwenhistories

Glorieuze wijven & duivelinnen : vrouwenhistories

Analyse van de rol van de vrouw in de geschiedenis: hoe mannen over vrouwen denken/dachten en omgekeerd. Aangevuld met portretten van kleurrijke Vlaamse vrouwen uit de kunst, politiek, mode, religie, wetenschap, sport en industrie die vaak in de vergetelheid geraakt zijn.
Titel
Glorieuze wijven & duivelinnen : vrouwenhistories
Andere titel
Glorieuze wijven en duivelinnen : vrouwenhistories
Auteur
Jan Van den Berghe
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2012
376 p.
ISBN
9789022325490 (paperback)
Plaatsingssuggestie
903.9 (SISO) Thema's ; Thema's (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een schets van de maatschappelijke positie van de vrouw in de westerse cultuur doorheen de eeuwen, maar vooral een boek over opmerkelijke dames uit de Belgische geschiedenis. De auteur, vooral bekend als royaltywatcher en televisiemaker, schrijft in een bloemrijke, bijna lyrische taal hoe mannen over vrouwen dachten en denken (en vice versa). Het is een chronologisch opgebouwd relaas, van de oertijd tot het heden. Rode draad doorheen de geschiedenis is dat de vrouw steevast als minderwaardig wordt beschouwd. De auteur laat mannen uit de verschillende tijdperken aan het woord. Van bekende en minder bekende vrouwelijke heersers en heiligen wordt de levensloop verhaald. Ook ontrukt de auteur vele andere vrouwelijke historische figuren aan de vergetelheid waarin zij vaak om onbegrijpelijke redenen zijn verzonken. Het boek is doorspekt van misogyne uitspraken en geeft aan hoe seksistisch onze samenleving was én is. De auteur toont zich in dit boek, dat hij schrijft vanuit zijn adoratie voo…Lees verder

Over Jan Van den Berghe

CC BY 3.0 - Foto van/door Han van den Berghe

Jan Van den Berghe (Gent, 1942) is een Vlaamse journalist, publicist, auteur, acteur en televisiemaker.

Biografie

Van den Berghe studeerde Letteren en Wijsbegeerte (Germaanse filologie - Engels en Scandinavische talen) aan de Rijksuniversiteit Gent en volgde een opleiding als acteur-regisseur aan het Gentse conservatorium. Hij schreef zijn licentiaatsverhandeling over de invloed van Bjørnstjerne Bjørnson op het vroege werk van Stijn Streuvels. Hij vertaalde onder meer toneelwerk van August Strindberg (Dodendans), Henrik Ibsen (Spoken) en poëzie van de Deense symbolist Sophus Clausen. Als verslaggever was hij van 1966 tot 1989 actief bij de weekbladen van de Uitgeverij Hoste (thans De Persgroep).

Televisie

Van 1972 tot 1976 was hij medewerker aan het BRT-radioprogramma Wat is er van de Sport? Hij was ook jarenlang bokscommentator voor Eurosport.

Van 1990 tot 1999 maakte h…Lees verder op Wikipedia