Boek
Nederlands

De Watsons ; Sanditon

Jane Austen (auteur)
Bundeling van twee onvoltooide romans van de Engelse schrijfster (1775-1817).
Titel
De Watsons ; Sanditon
Auteur
Jane Austen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Watsons ; Sanditon
Uitgever
Groningen: BoekWerk, 2005
221 p.
ISBN
90-76542-19-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Naast haar zes bekende romans liet Jane Austen (1775-1817) twee onvoltooide werken achter, die hier samen in vertaling worden uitgegeven. 'De Watsons' belooft een typisch Austen-verhaal te worden, over een voorname jonge dame die een huwelijkspartner moet kiezen; waarom zij dit verhaal niet afmaakte, is niet bekend. 'Sanditon' was het laatste werk waar ze mee bezig was. Hier begeeft de schrijfster zich op een nieuw pad: behalve een jonge dame en haar relaties gaat het over een ambitieuze zakenman en de opkomst van een commerciële badplaats, een actuele en controversiële ontwikkeling aan het begin van de 19e eeuw. Beide verhalen zijn vermakelijk en goed geschreven, maar laten de lezer zonder waarschuwing na zo'n honderd pagina's in de steek; een lezer die hier niet op bedacht is, zal teleurgesteld zijn. De vertaling van Akkie de Jong is vakkundig en goed leesbaar; de uitgave is sober, maar prima verzorgd. Vooral bedoeld voor studenten en degenen die echt alles van Austen willen lezen. …Lees verder

Over Jane Austen

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 – Winchester, 18 juli 1817) was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. De vorm en dramatische inhoud van haar fictie vormen een sterk contrast met het teruggetrokken leven dat ze in werkelijkheid leidde.

Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede, een tot dan toe weinig gebruikte stijlfiguur, hebben ervoor gezorgd dat ze een van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden.

Levensloop

Austen groeide op in een hecht gezin in de lagere regionen van de Engelse adel. Ze werd voornamelijk onderwezen door haar vader en oudere broers. Ook leerde ze veel door veel te lezen.

In 1783 volgde ze haar oudere zus Cassandra naar een internaat in Oxford. Toen in die school een ziekte uitbrak, verhuisden ze naar Southampton. Daar brak vervolgens…Lees verder op Wikipedia