Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Beschrijving van leven en karakter van een jong, intelligent en zelfbewust meisje uit de gegoede middenstand in Engeland omstreeks 1800.
Titel
Emma
Auteur
Jane Austen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Emma
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008 | Andere uitgaves
492 p.
ISBN
9789025302085

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 45 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 21-jarige Emma Woodhouse -- knap, verstandig en rijk -- denkt zelf niet aan trouwen, maar moeit zich wel uitdrukkelijk met de partnerkeuze van de mensen uit haar onmiddellijke omgeving. Eigengereid en zelfingenomen als ze is, tracht ze mensen uit verschillende sociale klassen aan elkaar te koppelen. Ze laat zich hierbij meer leiden door de uiterlijke schijn dan door de morele inborst van de potentiële huwelijkskandidaten. Vooral haar vriendin en beschermelinge, de 17-jarige Harriet Smith, is het slachtoffer van haar bemoeienissen. Uiteindelijk ziet ze in dat haar intriges nergens toe leiden en steeds een averechtse uitwerking hebben. Aan het einde van deze ontwikkelingsroman beseft Emma dat ze een verkeerde kijk op haar medemensen had en dat haar intenties weinig oprechtheid uitstraalden. Gerijpt en gelouterd trouwt ze met de huisvriend, John Knightley, die doorheen de roman symbool staat voor de morele integriteit.

In haar ironisch-realistische stijl schetst Jane Austen (17…Lees verder
De mooie, rijke Emma is aan het begin van de 19e eeuw de enige en erg verwende dochter van de weduwnaar Woodhouse. Ze heeft alles mee, maar is erg zelfingenomen en probeert mensen op een heel vervelende manier te manipuleren zodat ze doen wat zij wil. Vooral met haar protegee, Harriet Smith, die weinig geld heeft en min of meer aan Emma is overgeleverd, speelt ze. Na een aantal zeer pijnlijke gebeurtenissen, als gevolg van de weinig gelukkige bemoeienissen van Emma, komt ze tot zelfinzicht en vindt ze het geluk bij de man die ze eerder finaal over het hoofd had gezien. Dit is een van de beste romans van de belangrijke Britse schrijfster (1775-1817). Het is een nog steeds uiterst aansprekende en actuele roman, waarin met veel psychologisch inzicht, veel subtiele humor en ironie een raak en menselijk beeld wordt gegeven van de ontwikkeling die de hoofdpersoon moet doormaken voordat zij geluk vindt. Deze recente vertaling (uit 1996) is met zorg gemaaakt en doet recht aan de subtiliteit v…Lees verder

Over Jane Austen

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 – Winchester, 18 juli 1817) was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. De vorm en dramatische inhoud van haar fictie vormen een sterk contrast met het teruggetrokken leven dat ze in werkelijkheid leidde.

Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede, een tot dan toe weinig gebruikte stijlfiguur, hebben ervoor gezorgd dat ze een van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden.

Levensloop

Austen groeide op in een hecht gezin in de lagere regionen van de Engelse adel. Ze werd voornamelijk onderwezen door haar vader en oudere broers. Ook leerde ze veel door veel te lezen. De onwrikbare steun van haar familie was van cruciaal belang voor de ontwikkeling van Austen als professioneel schrijver. Austen bleef zich als schrijfster artistiek ontwik…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek