Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Love & friendship : de story van Lady Susan

Jane Austen (auteur), Akkie De Jong (vertaler)
Rond 1790 wil de knappe Engelse weduwe Lady Susan niet alleen haar reputatie zuiveren, maar ook een goede partij vinden als echtgenoot voor haarzelf en haar dochter.
Titel
Love & friendship : de story van Lady Susan
Auteur
Jane Austen
Vertaler
Akkie De Jong
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Parallelle titel
Love and friendship
Uitgever
Groningen: boekwerk & partners, 2016
80 p.
ISBN
9789054022862 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 41 brieven wordt verteld hoe de knappe, uitgekookte Engelse weduwe Lady Susan Vernon (± 35 jaar) rond 1790 op het buitenverblijf van haar zwager aankomt met twee bedoelingen. Eerst wil ze haar naam zuiveren, want als onverbeterlijke flirt moest ze vertrekken uit het huis van de Mainwarings toen zowel de getrouwde eigenaar als de verloofde van zijn zus verliefd op haar werden. Daarna hoopt ze zowel voor haar timide, knappe dochter Frederica (16) als voor haarzelf een goede, dat wil zeggen een rijke, echtgenoot te vinden. Dit jeugdwerk van Engelands belangrijkste romanschrijfster (1775-1817), die in de belangstelling staat door goede, vaak herhaalde BBC-tv-verfilmingen van o.a. de romans ‘Trots en vooroordeel’, ‘Emma’, ‘Gevoel en verstand’, is geschreven in 1793-4 en werd uitgegeven in 1871. De goed vertaalde briefroman, die vrij abrupt eindigt, is geen meesterwerk, maar levendig en onderhoudend en laat goed zien wat Austens kracht is: het beschrijven van mensen en relaties, in de ge…Lees verder

Over Jane Austen

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 – Winchester, 18 juli 1817) was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. De vorm en dramatische inhoud van haar fictie vormen een sterk contrast met het teruggetrokken leven dat ze in werkelijkheid leidde.

Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede, een tot dan toe weinig gebruikte stijlfiguur, hebben ervoor gezorgd dat ze een van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden.

Levensloop

Austen groeide op in een hecht gezin in de lagere regionen van de Engelse adel. Ze werd voornamelijk onderwezen door haar vader en oudere broers. Ook leerde ze veel door veel te lezen.

In 1783 volgde ze haar oudere zus Cassandra naar een internaat in Oxford. Toen in die school een ziekte uitbrak, verhuisden ze naar Southampton. Daar brak vervolgens…Lees verder op Wikipedia