Boek
Nederlands
Een timide en kwetsbaar meisje groeit in de 18e eeuw op bij haar rijke oom.
Titel
Mansfield Park
Auteur
Jane Austen
Vertaler
Ben Zuidema
Illustrator
Hugh Thomson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mansfield park
Uitgever
Den Haag: Kemper Conseil Publishing, © 2018 | Andere uitgaves
516 p. : ill.
ISBN
9789076542935 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 22 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze vroeg negentiende-eeuwse roman volgen we jeugd en huwbare jaren van de timide en kwetsbare Fanny Price, dochter van arme ouders, die opgroeit in het gezin van haar rijke en machtige oom Sir Thomas Bertrand, Heer van Mansfield Park. Fanny krijgt na veel gedoe haar droomprins, en wordt bovendien meesteres van Mansfield Park. Ook in deze roman betoont Jane Austen (1775-1817) zich een waar kind van de Verlichting. Centraal thema is hoe een vrouw zich slechts kan handhaven door een slim huwelijk, zonder de liefde uit het oog te verliezen. Kostelijke ironie, prachtige types en messcherpe dialogen. Mooi tijdsbeeld van Engeland in 1811-1813, de vooravond van Waterloo. De vertaling van 1984 was wat statiger. Deze uit 1997 is vrijer, hetgeen de leesbaarheid bevordert. Soms wat anachronismen, dat wel. Hoe dan ook het boek is er fris onder gebleven. Met de originele illustraties van Hugh Thomson.

Over Jane Austen

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 – Winchester, 18 juli 1817) was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. De vorm en dramatische inhoud van haar fictie vormen een sterk contrast met het teruggetrokken leven dat ze in werkelijkheid leidde.

Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede, een tot dan toe weinig gebruikte stijlfiguur, hebben ervoor gezorgd dat ze een van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden.

Levensloop

Austen groeide op in een hecht gezin in de lagere regionen van de Engelse adel. Ze werd voornamelijk onderwezen door haar vader en oudere broers. Ook leerde ze veel door veel te lezen.

In 1783 volgde ze haar oudere zus Cassandra naar een internaat in Oxford. Toen in die school een ziekte uitbrak, verhuisden ze naar Southampton. Daar brak vervolgens…Lees verder op Wikipedia