Boek
Engels

Sense and sensibility

Jane Austen (auteur), Ros Ballaster (redacteur)
Twee geheel verschillend geaarde zusters worden eind 18e eeuw verliefd op mannen die hen zeer teleurstellen.
Titel
Sense and sensibility / Jane Austen ; ed. with an introd. by Ros Ballaster
Auteur
Jane Austen
Redacteur
Ros Ballaster
Taal
Engels
Editie
2
Uitgever
London: Penguin Classics, 2014 | Andere uitgaves
XXXVI, 381 p.
ISBN
9780141439662 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het thema in Austens romans is de ietwat rationeel aandoende tegenstelling tussen oordeelsvermogen en verbeelding, (gezond) verstand ('sense') en overgevoeligheid ('sensibility'); het ideaal dat erin is belichaamd, is een evenwichtige, reële levenshouding in zelfkennis en zelfrespect. In 'Sense and Sensibility' steekt de gevoeligheid, die Marianne Dashwood aanvankelijk aan de dag legt, ongunstig af tegen de zelfbeheersing van haar oudere zuster Elinor. Een te grote bezorgdheid van de auteur om aan te tonen, dat diep gevoel en zelfbeheersing niet onverzoenbaar zijn en om het onredelijke van overdreven gevoelsuitingen te hekelen, is misschien niet vreemd aan een trek van scherpheid in de behandeling van de karakters van Mrs. Dashwood en Marianne en aan de ietwat te bewuste, afkeurende superioriteit, die van Elinor uitgaat. Opnieuw uitgegeven klassiek Engels verhaal in een pocket-editie met een moderne omslagtekening en in kleine druk. Deze uitgave bevat geen introductie.

Over Jane Austen

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 – Winchester, 18 juli 1817) was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. De vorm en dramatische inhoud van haar fictie vormen een sterk contrast met het teruggetrokken leven dat ze in werkelijkheid leidde.

Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede, een tot dan toe weinig gebruikte stijlfiguur, hebben ervoor gezorgd dat ze een van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden.

Levensloop

Austen groeide op in een hecht gezin in de lagere regionen van de Engelse adel. Ze werd voornamelijk onderwezen door haar vader en oudere broers. Ook leerde ze veel door veel te lezen. De onwrikbare steun van haar familie was van cruciaal belang voor de ontwikkeling van Austen als professioneel schrijver. Austen bleef zich als schrijfster artistiek ontwik…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek