Luisterboek
Engels
Twee geheel verschillend geaarde zusters worden eind 18e eeuw verliefd op mannen die hen zeer teleurstellen
Titel
Sense and sensibility
Auteur
Jane Austen
Verteller
Julie Christie
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 2003 | Andere uitgaves
6 cd's + bijl.
Speelduur
ca. 5 3/4 u
ISBN
9780141804576

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek* uit 1811, voorgelezen door de Engelse actrice Juliet Stevenson. Het is de eerste roman die Jane Austen (1775-1817) publiceerde, onder het pseudoniem 'A lady'. Aan het eind van de 18e eeuw leven twee zusters, Elinor en Marianne Dashwood, na de dood van hun vader met hun moeder en weinig financiële middelen in een klein huis in Devon. De zusters verschillen sterk van elkaar: Elinor is rustig, verstandig en gereserveerd, Marianne is heel emotioneel en extravert. Als ze beiden verliefd worden, krijgen ze veel tegenslag te verwerken. Meerdere malen verfilmd, onder meer in 1995 door Ang Lee en in 2008 als BBC-serie door John Alexander.

Over Jane Austen

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 – Winchester, 18 juli 1817) was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. De vorm en dramatische inhoud van haar fictie vormen een sterk contrast met het teruggetrokken leven dat ze in werkelijkheid leidde.

Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede, een tot dan toe weinig gebruikte stijlfiguur, hebben ervoor gezorgd dat ze een van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden.

Levensloop

Austen groeide op in een hecht gezin in de lagere regionen van de Engelse adel. Ze werd voornamelijk onderwezen door haar vader en oudere broers. Ook leerde ze veel door veel te lezen. De onwrikbare steun van haar familie was van cruciaal belang voor de ontwikkeling van Austen als professioneel schrijver. Austen bleef zich als schrijfster artistiek ontwik…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek