Rond 1850 wordt een niet-sprekende Schotse vrouw met haar dochtertje en haar piano naar Nieuw-Zeeland verscheept om te trouwen met een Britse kolonist. Er ontstaat echter een erotische verhouding met een vriend van de man.
Titel
The piano
Regisseur
Jane Campion
Acteur
Holly Hunter Harvey Keitel Sam Neill Anna Paquin
Componist
Michael Nyman 1944-
Taal
Engels
Uitgever
A Film, 2014 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1993
Speelduur
117 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777949719

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Derde speelfilm van de Australische regisseuse Jane Campion (Sweetie; An angel at my table) uit 1992. In de hoofdrollen Holly Hunter (The firm), Harvey Keitel, Sam Neill, de muziek is van Michael Nyman. Rond 1850 wordt Ada, een Schotse vrouw samen met haar dochtertje ontscheept in de woeste branding van Nieuw-Zeeland om te trouwen met een kolonist. Ada spreekt om onduidelijke redenen niet, haar piano heeft ze meegenomen om zich te kunnen uiten. Er ontstaat een erotische relatie tussen haar en Baines, een vreemde Brit die zich meer aangetrokken voelt tot de Maori-cultuur dan tot de stijve Victoriaanse levensstijl van de overige kolonisten. Raymond van den Boogaard (NRC 24-4-'09): '(...) Campions kostuumdrama The Piano is met gemak een van de mooiste films ooit gemaakt. Zelden is er een zo precies in de geschiedenis geplaatste film - ongeveer 1850, een uithoek van Nieuw-Zeeland, aan de Romantiek ontleende beeldstructuur - gemaakt die toeschouwers als zo actueel ervaren. The Piano is een…Lees verder

Over Jane Campion

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik from Poland

Jane Campion (Wellington, 30 april 1954) is een film- en televisieregisseur.

Campion is geboren in Wellington, Nieuw-Zeeland. Ze studeerde antropologie en deed later de Australian School of Film and Television. In 1993 won ze de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes voor de film The Piano. Die film werd ook in 1993 genomineerd voor acht Academy Awards en won er uiteindelijk drie, waaronder de prijs voor beste originele screenplay (door haar geschreven), de beste actrice (Holly Hunter) en de beste vrouwelijke bijrol (Anna Paquin).

Filmografie

  • An Exercise in Discipline - Peel (1982)
  • Passionless Moments (1983)
  • Mishaps of Seduction and Conquest (1984)
  • A Girl's Own Story (1984)
  • After Hours (1984)
  • Two Friends (1986) (televisie)
  • Dancing Daze (1986) (televisie)
  • Sweetie (1989)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek