Boek
Nederlands

Ik ben niet moe!

Jane Chapman (auteur)
+1
Ik ben niet moe!
×
Ik ben niet moe! Ik ben niet moe!

Ik ben niet moe!

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het is tijd om te gaan slapen. Maar kleine uil Bo is niet moe. Telkens komt hij uit zijn nestje met een smoes. Tot oma iets slims bedenkt. Prentenboek met paginagrote illustraties in warme kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Slapen gaan
Titel
Ik ben niet moe!
Auteur
Jane Chapman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I'm not sleepy!
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2012
[25] p. : ill.
ISBN
9789048306596 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Slapen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oma brengt Bo, haar uilenkleinzoon, naar zijn nestje. Maar Bo wil nog niet slapen. Hij 'zingt het liedje van verlangen' en verzint allerlei smoesjes, zodat oma steeds 'Hop… Spring… Fladder… Plof' naar boven moet. Misschien moet oma dan maar naar bed, dan kan Bo opblijven. Bo ontdekt dat oma naar bed brengen veel werk is! De innige band tussen oma en Bo is te zien in de geschilderde platen over beide bladzijden, met hier en daar momentopnamen van de lieve, begrijpende oma. Korte teksten in speelse schreefletters, waarbij de benadrukte woorden vet zijn gedrukt; de typografie drukt de vliegbewegingen en de toenemende moeheid uit. Royaal formaat, gedrukt op glad papier met sfeervolle, groen bebladerde schutbladen. Het omslag toont Bo met zijn 'welterustenkoekje' in de sterrennacht (biologisch onjuist, want de uil is een nachtdier). Fraai, hartverwarmend prentenboek met een herkenbaar thema. Fijn om voor te lezen aan oudere peuters en kleuters. Ook in het Engels aangeboden*. Vanaf ca. 3 jaar.

Ik ben Niet moe!

Uiltje moet gaan slapen van oma uil. Uiltje bedenkt allerlei smoesjes om niet te moeten slapen. Oma wordt stilaan een beetje moe van die uitvluchten. Uiltje en oma draaien de rollen om. Oma gaat slapen, uiltje zorgt voor oma, uiltje wordt er moe van, uiltje valt in slaap.
Dat is, kort samengevat, de inhoud van dit prentenboek. Is het schattig getekend? Ja hoor. Heeft het een al even schattig hoofdpersonage? Wederom ja. Is het vernieuwend? Nee hoor. Is het vernieuwend qua tekst? Wederom nee.
Conclusie: het oerklassieke thema ‘slapengaan’ wordt voor de zoveelste keer verteld/getekend zonder enige spat van frisheid aan de dag te leggen. Slaapverwekkend, net wat u zegt …
O ja, nog even muggenziften, zo’n beestjes kunnen je ook uit je slaap houden, geen idee waarom de 'niet' uit de titel met hoofdletter geschreven is. Of misschien is dat net het vernieuwende element?