Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een trouwe vrouw : roman

Jane Gardam (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Kitty Pouwels (vertaler)
De vrouw van een gepensioneerde rechter kijkt terug op hun huwelijk.
Titel
Een trouwe vrouw : roman
Auteur
Jane Gardam
Vertaler
Gerda Baardman Kitty Pouwels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The man in the wooden hat
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2018 | Andere uitgaven
255 p.
ISBN
9789059367227 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bingereaden met een stiff upper lip

In haar Old Filth-trilogie vertelt Jane Gardam vol flair en klasse drie keer hetzelfde verhaal over rivaliteit en overspel, telkens gezien vanuit een ander perspectief.

Eind 2002 kreeg Jane Gardam van de redactie van het tijdschrift The Oldie de vraag of ze een kerstverhaal voor hen wilde schrijven. Omdat zij zich met haar 74 jaar wel kon vinden in de opzet van het blad, een luchtig alternatief bieden voor een pers die geobsedeerd lijkt door jeugdigheid en sterrendom, wilde zij dat best doen. Alleen wist ze niet waarover te schrijven. Denk er eens over na, zei de hoofdredacteur en niet veel later had ze iets: een verhaal over twee oude rechters, levenslange rivalen, zowel professioneel als in de liefde, die met de dood in zicht op Kerstmis vrede sluiten.

Het gegeven bleek zo rijk dat Gardam meteen besefte dat er een roman in zat, Een onberispelijke man. Toen die klaar was, voelde ze dat ze slechts één kant van het verhaal had verteld, dus kwam er een vervolg, Een trouwe vrouw. En nog bleek niet alles verteld, want uiteindelijk werd het een trilogie, met Laatste vrienden als sluitstuk.

Zoo…Lees verder

In het tweede deel van Jane Gardams prachtige trilogie verschuift de blik van de man naar de vrouw

In ingetogen proza vertelt Gardam een navrant verhaal met twee typisch Britse hoofdpersonen.

Een trouwe vrouw (The Man in the Wooden Hat) is het tweede deel van Jane Gardams prachtige trilogie over de Britse jurist Edward Feathers en zijn echtgenote Elizabeth ('Betty') Macintosh.

In het eerste, Een onberispelijke man (Old Filth), lag de nadruk vooral op Feathers. Hij was een 'weeskind van de Raj', de periode van Britse koloniale overheersing in Azië, geboren in Malaya als kind van een Britse koloniale ambtenaar die zich nauwelijks om hem bekommerde. Edward was nog geen 5 toen hij naar 'moederland' Groot-Brittannië werd gestuurd om daar een passende opleiding te volgen. Hij groeide op bij pleeggezinnen en op kostscholen, waar het er - met Brits understatement geformuleerd - niet altijd even aangenaam aan toe ging.

Het resultaat was een emotioneel geremde figuur die na een moeizame start in Londen carrière maakte als advocaat in Hongkong en daar zijn bijnaam Old Filth aan dankte ('Filth' is een acroniem van 'Failed …Lees verder

Na te zijn gepensioneerd als Brits rechter in Hongkong vestigt Sir Edward Feathers, bijgenaamd Filth, zich met vrouw Betty in Devon. Vanuit Betty's perspectief wordt teruggekeken op hun huwelijk. Als Filth het na de oorlog tijd vindt om te trouwen, valt hem de vrolijke Schotse Betty Mackintosh op, die opgroeide in het Verre Oosten. Hij vraagt haar ten huwelijk en hoewel ze niet verliefd is op de gesloten man met jeugdtrauma, maar wel van hem houdt, zegt ze ‘ja’. Ze wordt een uur later verliefd op Filth´s gehate, getrouwde collega Veneering, maar zet haar huwelijk door. Na een miskraam voorgoed kinderloos, blijft ze bij Filth, maar kan haar emoties kwijt bij Veneering. De belangrijke Engelse auteur (1928) publiceerde meer dan twintig romans, waarvan twee bekroond met de Whitbread Award, de laatste ‘Een onberispelijke man’* genomineerd voor Orange Broadband Prize 2005. Deze mooie roman is min of meer een vervolg daarop. Het is een zeer Engels, licht/ironisch en invoelend portret van een…Lees verder