Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Laatste vrienden : roman

Jane Gardam (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Kitty Pouwels (vertaler)
Na de herdenkingsdienst voor de overleden Britse rechter bijgenaamd Old Filth, kijken vrienden terug op zijn leven, dat van zijn vrouw en zijn rivaal Terry Veneering.
Onderwerp
Hongkong, Advocaten, Liefde
Titel
Laatste vrienden : roman
Auteur
Jane Gardam
Vertaler
Gerda Baardman Kitty Pouwels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Last friends
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2018 | Andere uitgaven
221 p.
ISBN
9789059367234 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bingereaden met een stiff upper lip

In haar Old Filth-trilogie vertelt Jane Gardam vol flair en klasse drie keer hetzelfde verhaal over rivaliteit en overspel, telkens gezien vanuit een ander perspectief.

Eind 2002 kreeg Jane Gardam van de redactie van het tijdschrift The Oldie de vraag of ze een kerstverhaal voor hen wilde schrijven. Omdat zij zich met haar 74 jaar wel kon vinden in de opzet van het blad, een luchtig alternatief bieden voor een pers die geobsedeerd lijkt door jeugdigheid en sterrendom, wilde zij dat best doen. Alleen wist ze niet waarover te schrijven. Denk er eens over na, zei de hoofdredacteur en niet veel later had ze iets: een verhaal over twee oude rechters, levenslange rivalen, zowel professioneel als in de liefde, die met de dood in zicht op Kerstmis vrede sluiten.

Het gegeven bleek zo rijk dat Gardam meteen besefte dat er een roman in zat, Een onberispelijke man. Toen die klaar was, voelde ze dat ze slechts één kant van het verhaal had verteld, dus kwam er een vervolg, Een trouwe vrouw. En nog bleek niet alles verteld, want uiteindelijk werd het een trilogie, met Laatste vrienden als sluitstuk.

Zoo…Lees verder

Geestig en serieus

In Laatste vrienden, het slot van Jane Gardams trilogie, draait het om Terrence ­Veneering, advocaat Edward ­Feathers' aartsrivaal en diens vrouw Betty's geheime liefde. Ook is een grote rol weggelegd voor andere bekende personages, zoals Fiscal-Smith (altijd vergeten en ongewenst) en Dulcie. Gardam gooit genres en perspectieven door elkaar en laat de drie boeken met elkaar resoneren, door zinnen of scènes terug te laten komen - soms in (bijna) dezelfde formulering, soms juist net vanuit een ander perspectief - of door ze te spiegelen. Gardam snijdt serieuze thema's aan, zoals de teloorgang van de oude wereld, maar ook de invloed van jeugd en opvoeding op een mensenleven, de waarde van liefde, passie en trouw, kennen en gekend worden, vriendschap, ouder worden en de dood. En dat alles in een geestige, lichtvoetige stijl met sprankelende metaforen.

'Een onberispelijke man', 'Een trouwe vrouw' en 'Laatste vrienden' zijn verschenen bij Cossee.

Afwisselend hilarisch en diep tragisch relaas

Het is opmerkelijk hoe Jane Gardam, zelfs in Groot-Brittannië relatief onbekend, zonder schetterende publiciteitscampagne, in Nederland een reputatie heeft verworven die de cultstatus is ontstegen. Ze dankt dit aan haar trilogie rond de elkaar hatende advocaten Edward Feathers en Terence Veneering, en de vrouw op wie beiden verliefd werden, Betty Macintosh.

De twee juristen maakten carrière in Hongkong en groeiden uit tot elkaars grootste concurrenten. Na hun loopbaan eindigden ze, o ironie, als elkaars buren in Dorset.

Wat klinkt als een wat stoffig verhaal, wordt in handen van Gardam een afwisselend hilarisch en diep tragisch relaas van mensen die de langzame teloorgang van het ooit zo trotse Britse rijk belichamen.

Een van de beste bewijzen van Gardams grote vakmanschap is het feit dat ze driemaal hetzelfde verhaal vertelt, maar dat dat boek na boek spannend en intrigerend blijft. Heen en weer springend in de tijd vertelt ze in het eerste deel, Een onberispelijke man, het verhaal van Feathers. In Een trouwe vrouw staat Betty centraal.

Het thans verschenen slotdeel, Laatste vrienden (Old Friends), is gewijd aan Veneering, maar ook aan een aantal vrienden rond de drie hoofdpersonages. Veneerings achtergronden blijken fascinerend. Waar Feathers werd geboren met een gouden lepel in zijn mond, groeide Terry o…Lees verder

Na de herdenkingsdienst voor de overleden rechter Sir Edward Feathers, bijgenaamd Old Filth, in een dorp in Dorset, kijken mensen terug op zijn leven, dat van zijn vrouw Betty en zijn even briljante collega Terry Veneering, aan wie hij een grote hekel had en met wie Betty mogelijk een relatie had. In de herinneringen van onder anderen de minder briljante rechter Fred Fiscal-Smith en de weduwe van een andere rechter, staat vooral Veneering centraal. Als zoon van een kolensjouwster en een kreupel geworden Russische danser groeide hij in armoede op, maar door een reeks toevalligheden kon hij naar een goede school gaan en studeren. De belangrijke Engelse auteur (1928) van fictie voor kinderen en volwassenen publiceerde negen romans, waarvan twee zijn bekroond met de Whitbread Award. Dit slot van de trilogie over ‘Old Filth’* (na ‘Een trouwe vrouw’*) werd genomineerd voor Folio Prize 2014 en beschrijft raak en ontroerend, met lichte ironie en subtiele humor de veranderende wereld van Brits…Lees verder