Boek
Nederlands

Truffels eerste winter

Jane Simmons (auteur)

Truffels eerste winter

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Truffel, een jong konijntje, maakt voor de eerste keer een sneeuwbui mee. Prentenboek met sfeervolle illustraties en een korte tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Truffels eerste winter
Auteur
Jane Simmons
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Little Fern's first winter
Uitgever
Amsterdam: Zirkoon /Bakermat, 2000
[36] p. : ill.
ISBN
90-5893-021-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jane Simmons kennen we uit de prentenboeken over Bommes en Kato & Ko. Dit verhaal gaat over konijntje Truffel bij het begin van de winter. Truffel gaat samen met Bram verstoppertje spelen, zodat mama konijn hun hol kan verversen. Truffel zoekt een goed plekje om zich te verstoppen maar hij kan nergens terecht: niet bij de eekhoorntjes, niet bij de muizen of de kevers. De dieren bereiden zich voor op de eerste sneeuw. Truffel wordt vlug gevonden en moet op zijn beurt Brammetje zoeken. En juist dan begint het te sneeuwen.
Een teder en gevoelvol geheel: moeder konijn is lief tegen haar kind, Truffel leeft op vriendelijke voet met de andere dieren, Truffel wordt angstig door de sneeuw, Truffel is opgelucht als hij zijn vriendje vindt, Truffel en Bram geven zich over aan de sneeuwpret... Het zijn herkenbare en naar de leefwereld van kleuters vertaalbare gevoelens. Jane Simmons maakte voor dit boek toegankelijker tekeningen dan voor de Bommesverhalen: ze gebruikte een beperkt kleurengam…Lees verder
Truffel, het jonge konijntje, gaat met haar broertje Bram verstoppertje spelen in het bos. Alle andere dieren zijn bezig met de voorbereidingen voor de winter. Er hangt sneeuw in de lucht. Truffel kan Bram moeilijk vinden en ze worden overvallen door een sneeuwbui. Dicht tegen elkaar gekropen wachten ze tot de bui over is en dartelen ze daarna in de sneeuw. Dit prentenboek heeft paginagrote illustraties in aquareltechniek. De tekeningen bevatten weinig details, maar ze zijn wel sfeerbepalend. De korte tekst is in een groot lettertype gedrukt. Een prentenboek dat geschikt is voor kinderen vanaf ca. 4 jaar; op de basisschool is het in de lagere groepen te gebruiken als introductie op de winter.