Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vrouw van Martin Guerre

Janet Lewis (auteur), Paul van der Lecq (vertaler)
Als in het zestiende-eeuwse Zuid-Frankrijk haar echtgenoot na een verdwijning van acht jaar opeens weer opduikt, twijfelt zijn vrouw aan zijn identiteit en vreest zij dat hij een oplichter is.
Titel
De vrouw van Martin Guerre
Auteur
Janet Lewis 1899-1998
Vertaler
Paul van der Lecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The wife of Martin Guerre
Uitgever
Amsterdam: Cossee, [2020] | Andere uitgaves
171 p.
ISBN
9789059369238 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Artigues (een dorpje in de Pyreneeën), zestiende eeuw: na acht jaar te zijn verdwenen, duikt Martin Guerre weer op, de man van Bertrande de Rols. Bertrande's twijfels over zijn identiteit brengen een stortvloed aan problemen met zich mee. Een zeer sfeervol geschreven verhaal met enorme aandacht voor de schoonheid van de streek. Ondanks de beperkte omvang van het verhaal wordt Bertrande toch heel sterk neergezet. Haar worsteling komt duidelijk naar voren, net zoals haar morele bezwaren. Het verhaal kent een logisch verloop met een passend einde dat evenwel niet iedereen zal kunnen bekoren. Gebaseerd op een ware gebeurtenissen.

Als je niet zeker weet of het je man is die opduikt

Heruitgave van de prachtige roman van Janet Lewis over persoonsverwisseling in een zestiende-eeuws Frans dorp.

Acht dagen gaat hij weg, zegt Martin Guerre tegen zijn vrouw. Het worden acht jaar. Maar is de man die terugkeert wel écht de echtgenoot van Bertrande de Rols?

Zelf wil ze het graag geloven. 'Acht jaar lang was ze weduwe geweest, en nu was ze ineens weer vrouw.' Maar stel nu dat hij het niet is? Dan zou ze 'een inktzwarte zonde' hebben begaan.

Voor het in 1941 voor het eerst verschenen en nu heruitgegeven De vrouw van Martin Guerre nam de Amerikaanse schrijver en dichter Janet Lewis (1899-1998) een waargebeurde zestiende-eeuwse rechtszaak over een persoonsverwisseling in een dorp in de Franse Pyreneeën als uitgangspunt voor een prachtig geschreven, kleine roman. Lewis maakt de twijfel van Bertrande invoelbaar; hoe weet ze eigenlijk zeker dat de nieuwe Martin de oude niet is, wordt ze misschien krankzinnig?

Maar als hij het inderdaad niet is, wat moet dan zwaarder wegen: het belang van de familie Guerre (met wie het na de terugkomst van 'Martin' zove…Lees verder