Na een kindertijd in Zweden zoekt een 16-jarig meisje de grenzen en mogelijkheden van haar eigen bestaan in Den Haag op.
Onderwerp
Familie
Titel
Veel geluk
Auteur
Jannah Loontjens
Verteller
Valerie Van Overbeke  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2007
1 cd
Speelduur
6:22:15
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De gebeurtenissen in deze ontwikkelingsroman spelen zich beurtelings af op verschillende plaatsen in Nederland en Zweden. De hoofdpersoon, het tienermeisje Liaan, heeft haar kindertijd in Zweden gewoond. Eerst met haar broer, haar moeder én haar vader. Na hun scheiding op een andere plek zonder vader. Sinds haar 8e jaar woont ze alleen met haar moeder in Den Haag. Ook daar is ze al verschillende keren verhuisd. Al deze verplaatsingen hebben hun sporen op Liaans leven achtergelaten. In de roman schakelt de schrijfster na ieder hoofdstuk over naar een ander tijdstip in haar leven. Dit gebeurt niet chronologisch, maar geeft de lezer zo des te beter een beeld van de zeer verschillende levensomstandigheden van het kind eerst en het jonge meisje later. De rol van de moeder is wat oppervlakkig. Voor haar is het midzomerfeest van 10 jaar geleden een keerpunt in haar leven geworden. Goed leesbaar romandebuut, waarin de lezer van de schrijfster (1974) de gelegenheid krijgt zichzelf een beeld te…Lees verder

Over Jannah Loontjens

CC BY 3.0 - Foto van/door Uitgeverij Ambo

Jannah Loontjens (Kopenhagen, 1974) is schrijfster, dichteres en filosofe. Ze werd geboren in Denemarken en woonde als kind in Zweden.

Biografie

Carrière

Jannah Loontjens promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift Popular Modernism.

Voor De Groene Amsterdammer en Awater schreef ze over poëzie en filosofie.

Voor de Volkskrant schrijft ze over Scandinavische literatuur. Aan ArtEZ en aan de Gerrit Rietveld Academie geeft ze filosofie, literatuurtheorie, poëzie- en prozalessen.

Werk

In 2002 publiceerde ze haar dichtbundel Varianten van nu. Daarna verscheen Het ongelooflijke krimpen (2006). In 2007 debuteerde ze als romanschrijfster met Veel geluk, gevolgd door de roman Hoe laat eigenlijk (2011), die werd genomineerd voor de Halewijn-lit…Lees verder op Wikipedia

Suggesties