De zolderkinderen

Janneke Schotveld (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
De zolderkinderen
×
De zolderkinderen De zolderkinderen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Vijf kinderen en hun ouders dreigen na de dood van tante Mimi uit huis gezet te worden door haar neef. De kinderen zetten alles op alles om hun woonplek te behouden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
De zolderkinderen
Auteur
Janneke Schotveld
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Holkema & Warendorf, 2020 | Andere uitgaven
125 p. : ill.
ISBN
9789000371686 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het Koekoeksnest is een groots op een oud landgoed waarin op drie etages ouders met hun kinderen wonen en waarbij de zolder het domein van de kinderen is. Als de huiseigenaar, tante Mimi, overlijdt, verschijnt een verre neef uit Australië om dit onroerend goed op te eisen. Hij neemt zijn intrek op zolder. De Zolderkinderen zijn echter bereid om het leven van neef Jimmy op zolder ondraaglijk te maken. De pestacties (vlooien in bed, verwisselen van een voedseletiket, folie spannen over de toiletpot) zijn heerlijk kinderlijk in hun naïviteit. De verrassende clou laat een ander licht op de zaak schijnen. De in grijstinten uitgevoerde zwart-witillustraties van Annet Schaap (waarvan zeven paginagroot) zijn rijkelijk aanwezig en zijn levendig en aansprekend. Een leuke vondst zijn de briefjes waarin Milo (10) zijn overleden tanaagt om vanuit de hemel invloed uit te oefenen op de huisvesting. Voorin worden alle bewoners van Het Koekoeksnest voorgesteld en geportretteerd. Stevige uitgave, gedru…Lees verder

De zolderkinderen

De zolderkinderen wonen in het Koekoeksnest, ze maken deel uit van drie zeer verschillende gezinnen. Daarom is het alvast positief dat deze personages uitgebreid voorgesteld worden bij het begin van het boek. De kinderen zijn doorheen de jaren erg goede vrienden geworden, die samen hun speelzolder hebben ingericht, hun eigen plekje in dit grote huis. Tot neef Jimmy terugkomt uit Australië wanneer de eigenares (zijn tante) sterft. Hij is de erfgenaam van het huis en besluit de zolder in te nemen. In eerste instantie vormen de kinderen één front tegen de (voor hen) boosaardige Jimmy en proberen ze hem buiten te pesten. Op een bepaald moment krijgen ze door dat Jimmy eigenlijk probeert om hun ouders weg te krijgen en besluiten ze op onderzoek te gaan.
Een leuk avontuur dat een beetje doet denken aan de Bolderburen van Astrid Lindgren. 'De zolderkinderen' straalt een lekker ouderwetse gezelligheid uit zonder saai te worden voor de huidige lezers. De illustraties van Annet Schaap, in…Lees verder

Over Janneke Schotveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Janneke Schotveld (Lelystad, 3 maart 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In 2018 kwam de film Superjuffie uit, die is geschreven op het in 2011 uitgegeven gelijknamige boek van Schotveld.

Biografie

Na de middelbare school studeerde Schotveld creatieve therapie. Daarna volgde zij een opleiding aan de Pabo. Sinds 2007 schrijft zij kinderboeken. Met haar eerste boek Villa Fien won zij de Hotze de Roosprijs. In 2012 ontving zij van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor haar boek Superjuffie! een Pluim van de kinderjury.

Bibliografie

  • 2007 - Villa Fien
  • 2008 - Zsa Zsa
  • 2009 - Hotel Kindervreugd
  • 2010 - Robbie en Raffi (serie)
  • 2010 - De flat van Fatima
  • 2011 - Het vergeet me nietje
  • 2011 - Superjuffie
  • 2012 - Superjuffie komt in actie!
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties