Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Rotkat is jarig

Janneke Schotveld (auteur), Milja Praagman (illustrator)
+1
Rotkat is jarig
×
Rotkat is jarig Rotkat is jarig
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Rotkat wordt vrolijk wakker in zijn kasteel op de vuilnisbelt. Het is een speciale dag. Maar waar zijn al zijn vrienden? Zijn poes Mimi, meeuw Mohammed en zwerfster Sadet zijn verjaardag vergeten? Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Jarig zijn, Vriendschap
Titel
Rotkat is jarig
Auteur
Janneke Schotveld
Illustrator
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
75 p. : ill.
ISBN
9789045126937 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De rode kater Rotkat, die vroeger een baasje had en toen Poekie heette, woont al een poosje in zijn ‘Kasteel’ op een vuilnisbelt. Hij heeft het daar goed naar z’n zin, met zijn vriendjes Mohammed de meeuw, poes Mimi en zwerfster Sadet. Maar vandaag lijkt iedereen weg en dat is raar want het is nog wel zijn één-keer-per-jaar-dag! Rotkat gaat maar eens op onderzoek uit. Onderweg beleeft hij van alles. Hij sluit vriendschap met Boef de hond, maar hij ziet zijn vriendjes niet. En dan begint het ook nog te regenen. Zijn ze zijn verjaardag vergeten? Avontuurlijk poezenverhaal vol humor en spanning, bedoeld om kinderen leesplezier te geven zonder rekening te houden met AVI-niveaus. De auteur hanteert een toegankelijke vlotte schrijfstijl met korte enkelvoudige zinnen, ritmische taal en regelmatig enkele grappige regels op rijm. De illustraties in gemengde techniek zijn heel aansprekend, mede door het gebruik van primaire kleuren. Ruime bladspiegel, stevig papier, aantrekkelijke omslag. Tweed…Lees verder

Rotkat is jarig

Rotkat woont in een oud hondenhok op een vuilnisbelt. Op zijn verjaardag gaat hij op zoek naar zijn vrienden, maar tot zijn teleurstelling vindt hij niemand. Tot blijkt dat de meeuw Mohammed helemaal naar zee gevlogen is om voor Rotkat een verjaardagsvis te vangen, de dakloze Sadet met haar laatste geld voor hem een stukje kip gekocht heeft, en de kattin Mimi van huis is weggelopen voor hem.Het karakter van Rotkat is bijzonder uitgewerkt. Als uitgesproken positivo draagt hij de naam waarmee hij altijd uitgescholden wordt als een geuzennaam, noemt hij zijn oud hondenhok een kasteel, en de meeuw die hem een oog uitpikte zijn beste vriend. Samen met een vrouw aan de zelfkant, een meeuw met en Arabische naam en een verwend katinnetje, vormen ze een geweldig diverse mix. Rotkat zelf zorgt voor de nodige humor in het verhaal, Ad brengt er spanning in met zijn bestelwagentje met opschrift: Ziet u een losse kat, bel Ad. De makkelijk te lezen tekst rijmt wel eens…Lees verder

Over Janneke Schotveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Janneke Schotveld (Lelystad, 3 maart 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In 2018 kwam de film Superjuffie uit, die is geschreven op het in 2011 uitgegeven gelijknamige boek van Schotveld.

Biografie

Na de middelbare school studeerde Schotveld creatieve therapie. Daarna volgde zij een opleiding aan de Pabo. Sinds 2007 schrijft zij kinderboeken. Met haar eerste boek Villa Fien won zij de Hotze de Roosprijs. In 2012 ontving zij van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor haar boek Superjuffie! een Pluim van de kinderjury.

Bibliografie

  • 2007 - Villa Fien
  • 2008 - Zsa ksa
  • 2009 - Hotel Kindervreugd
  • 2010 - Robbie en Raffi (serie)
  • 2010 - De flat van Fatima
  • 2011 - Het vergeet me nietje
  • 2011 - Superjuffie
  • 2012 - Superjuffie komt in actie!
  • Lees verder op Wikipedia