Boek
Nederlands

Superjuffie in de soep

Janneke Schotveld (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Superjuffie in de soep
×
Superjuffie in de soep Superjuffie in de soep
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Juf Josje komt in actie als de dieren in de zeee͏̈n haar roepen. De zeeën worden vervuild door plastic. Maar de directeur heeft het in de gaten en ontslaat haar. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Superjuffie in de soep
Auteur
Janneke Schotveld
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2020 | Andere uitgaves
143 p. : ill.
ISBN
9789000326853 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Juf Josje is een heel gewone juf die lesgeeft op basisschool 'de Inktvis'. Althans, meestal is ze een gewone juf. Als er een dier in nood is, kan juf Josje zijn hulpkreet horen. Zodra ze een hapje van een schoolkrijtje eet, verandert ze in Superjuffie. Superjuffie kan bijna alles, ze 'doet niet onder voor een straaljager' en als ze langsvliegt in haar groene pak, zien de meeste mensen niets, of hoogstens een groene streep.
In dit vierde verhaal heeft Superjuffie het moeilijk. Veel van de noodkreten komen uit de zee, die verschrikkelijk vervuild is. Gelukkig blijkt dat Superjuffie wel onder water kan ademen, via kieuwtjes, maar de zee is toch best ver vliegen. De nare meester Snor loopt ook veel vaker de klas in om te kijken of juf Josje alles naar behoren doet.
Haar leerlingen doen hun uiterste best, maar uiteindelijk helpt het allemaal niets: de plastic soep in de wereldzeeën zorgt voor enorm veel problemen en juf Josje wordt ontslagen.
Dan blijkt meester Snor nog een …Lees verder
Je hebt nodig: krijtjes en dieren in nood, en je krijgt: Superjuffie. Ook in dit zelfstandig te lezen vierde boek moet juf Josje geregeld gebruikmaken van haar vliegkunst. Ditmaal zorgt het vele plastic afval in de zeeën en oceanen voor problemen, kortweg de plastic soep genoemd. Daarnaast is de directeur van de school op zijn hoede, omdat juf Josje vaak tijdens de lessen een onweerstaanbare lokroep van de dieren krijgt. Na een zoveelste reddingsactie wordt zij ontslagen. Midden in een sollicitatiegesprek vragen zeedieren haar om hulp. De juf vliegt uit, maar daarmee zet ze haar carrière op het spel. Avontuurlijk en fantasievol verhaal gemengd met actuele milieuproblematiek die op speelse manier in het verhaal is geïntegreerd. De talrijke met pen omlijnde illustraties in grijstinten zijn geestig en goed passend in de sfeer van het verhaal. Stevige uitgave gedrukt op glanzend papier. De eerdere boeken werden positief ontvangen door lezers en recensenten, hetgeen resulteerde in nominat…Lees verder

Superjuffie in de soep

Juf Josje heeft een speciale gave. Ze kan dieren in nood om hulp horen roepen. Wanneer dat gebeurt, bijt ze in een stukje krijt en verandert prompt in Superjuffie en vliegt zomaar de klas uit om het dier te gaan redden. Ze ontdekt dat ze kieuwen en vinnen krijgt wanneer ze het water induikt, zodat ze ook in zee haar opdracht kan vervullen. Ze geniet van haar nieuwe superkrachten, maar is tegelijk verbaasd over de hoeveelheid rommel die er in zee drijft. Plastic soep, zo heet dat. De kinderen willen er iets aan doen, maar meester Snor, de directeur, vindt het belangrijk dat juf Josje zich aan het lesprogramma houdt. Hij houdt haar vreselijk in de gaten, maar de roep van dieren in nood is onweerstaanbaar. Dan verlaat Superjuffie haar klas en het is voor de kinderen niet altijd even gemakkelijk om dat te verdoezelen. Op een dag wordt juf Josje ontslagen en prompt vervangen door de vriendin van meester Snor. Gelukkig kan Superjuffie nog steeds rekenen op de kinderen van haar klas. Zou het…Lees verder

Over Janneke Schotveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Janneke Schotveld (Lelystad, 3 maart 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In 2018 kwam de film Superjuffie uit, die is geschreven op het in 2011 uitgegeven gelijknamige boek van Schotveld.

Biografie

Na de middelbare school studeerde Schotveld creatieve therapie. Daarna volgde zij een opleiding aan de Pabo. Sinds 2007 schrijft zij kinderboeken. Met haar eerste boek Villa Fien won zij de Hotze de Roosprijs. In 2012 ontving zij van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor haar boek Superjuffie! een Pluim van de kinderjury.

Bibliografie

  • 2007 - Villa Fien
  • 2008 - Zsa Zsa
  • 2009 - Hotel Kindervreugd
  • 2010 - Robbie en Raffi (serie)
  • 2010 - De flat van Fatima
  • 2011 - Het vergeet me nietje
  • 2011 - Superjuffie
  • 2012 - Superjuffie komt in actie!
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties