Boek
Nederlands

Fresia's voor mevrouw Brak : de laatste jaren van mijn ouders

Fresia's voor mevrouw Brak : de laatste jaren van mijn ouders

Verslag van de laatste levensjaren van de ouders van de auteur, dat vooral bestaat uit een weergave van de gesprekken die ze met hen voerde.
Titel
Fresia's voor mevrouw Brak : de laatste jaren van mijn ouders
Auteur
Jannetje Koelewijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2020
255 p.
ISBN
9789028220072 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De ouders van de auteur zijn gescheiden, maar haar moeder is dat vergeten en haar vader ontkent het en zo komt het dat ze samen hun intrek nemen in het Bartholomeüs Gasthuis. Jannetje verwacht niet dat ze nog lang zullen leven en daarom gaat ze vaak bij hen langs. Maar onverwacht gaat het beter met ze, met als gevolg dat ze samen van alles ondernemen en er veel gepraat wordt. Jannetje blijft notities maken en steeds meer ziet ze dat er achter hun mislukte huwelijk een liefdesgeschiedenis schuilgaat. In dit vlotlezende boek beschrijft de auteur via gesprekken treffend het proces van ouder worden: hoe het is voor de oudere zelf, die het veelal ontkent en probeert zo veel mogelijk te blijven doen wat hij altijd al deed, en hoe het is voor de kinderen, die zich zorgen maken en proberen te doen wat het beste is voor de oudere. De worstelingen en problemen wat betreft geloof, zelfstandigheid, tijdgeest, gezondheid, e.d., die daarbij om de hoek komen kijken zullen voor velen herkenbaar zijn…Lees verder

Moeder blijft een raadsel

Jannetje Koelewijn volgt in 'Fresia's voor mevrouw Brak' haar ouders in de laatste jaren van hun leven.

Voor het goed ontvangen 'De hemel bestaat niet' (2011), over het gereformeerde gezin waarin ze opgroeide, sprak NRC-journaliste Jannetje Koelewijn veel met haar ouders Wim en Renske. Maar na dat boek kon ze niet ineens zeggen: en dat was het. Dus bleef ze praten en notities maken in de laatste jaren, die haar ouders doorbrengen in een verzorgingstehuis bij haar om de hoek. Ze gaat vaak bij ze op bezoek, met ze mee naar de dokter en met de trein naar Parijs.

Het was, schrijft Koelewijn eerlijk in haar nieuwe boek 'Fresia's voor mevrouw Brak', bovendien makkelijker om als schrijver naar haar ouders te kijken dan als dochter. Een vraag die haar bezighoudt: hoe komt het dat hun huwelijk dat ogenschijnlijk gelukkig begon, zo ongelukkig eindigde? Welke rol speelde het geloof? En waarom werd haar moeder in de loop der tijd toch zo'n zwijgzame, onaardige, depressieve vrouw?

Was het omdat ze haar baan, zoals toen gebruikelijk was, moest opgeven? De dominantie van Wim (die ook …Lees verder

Over Jannetje Koelewijn

CC BY 3.0 - Foto van/door Merlijn Doomernik

Jannetje Koelewijn (Amsterdam, 27 januari 1959) is een Nederlands journalist en auteur. Sinds 1997 is zij werkzaam als redacteur bij NRC Handelsblad. Ze werd bekend doordat ze in 2012 een geruchtmakend artikel over de medische toestand van prins Friso na diens ski-ongeluk publiceerde voor deze krant.

Privé

Koelewijns tweede man is Kees Tulleken, oud-neurochirurg, werkzaam in het UMC Utrecht. Koelewijn heeft twee kinderen uit haar eerste huwelijk.

Carrière

Koelewijn studeerde Nederlands aan de Vrije Universiteit. Hierna werkte ze twaalf jaar bij Vrij Nederland. In 1994 publiceerde zij het boek Het koningsdrama van Fokker over het conflict in de bestuurstop van de vliegtuigbouwer. In 1997 trad zij in dienst bij NRC Handelsblad. Later schreef zij onder meer Alleen winnaars overleven over topondernemers in het Nederlands…Lees verder op Wikipedia