Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

+1
Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld
×
Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het leven van Anne Frank verteld voor jonge kinderen a.d.h.v. tien thema's: spelen, familie, oorlog, maatregelen, angst, dagboek, overleven, verliefd, verraden en verschrikkingen. Van haar zorgeloze beginjaren tot het intens verdrietige einde. Met fotokatern.
Titel
Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld
Auteur
Janny van der Molen
Illustrator
Martijn van der Linden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2021 | Andere uitgaven
179 p. : ill.
ISBN
9789021670447 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Toen Adolf Hitler aan de macht kwam in Duitsland, vluchtten veel joden naar Nederland. Zo ook de familie Frank. Zij kregen een huis in Amsterdam, waar ze algauw ingeburgerd raakten. Alles ging goed tot ook Nederland in oorlog raakte en joden naar werkkampen werden gestuurd. Om dat te voorkomen, dook de familie Frank onder in het Achterhuis. Hoe het leven van Anne in Nederland en daarna verliep, lezen we in dit boek, dat bestaat uit informatieve en verhalende delen. In het verhaal kijken we mee in het hoofd van Anne en lezen we over haar dagelijks leven. In het informatieve deel leren we wat er in die tijd in Nederland en Duitsland echt gebeurde. Elk verhaal wordt voorafgegaan door een informatief hoofdstuk op verschillende pastelkleuren. Achterin staan o.a. een verantwoording en een literatuurlijst. Op de schutbladen achterin staat een dwarsdoorsnede van het Anne Frank Huis. Een origineel idee maar daardoor kun je het verhaal niet achterelkaar uit lezen. Toch is dit goed verzorgde boe…Lees verder

Buiten is het oorlog

Het verhaal van Anne Frank is algemeen gekend. Wat dit boek toch anders maakt, is dat het verhaal verteld wordt aan de hand van tien thema's: spelen, familie, oorlog, maatregelen, angst, dagboek, overleven, verliefd, verraden, verschrikkingen. Doorheen de thema's wordt duidelijk dat oorlog elk kind kan overkomen en dat kinderen ondanks de ellende toch zoveel mogelijk een normaal kinderleven willen leiden. Kinderen zijn overlevers. Het is dan ook bijzonder tragisch dat Anne het net niet haalde in het zicht de bevrijding.
De taal, de lay-out en de illustraties maken het boek heel toegankelijk. Het leest gemakkelijk en is ook bruikbaar in delen bij verschillende thema's op school. Het boek bevat ook een uitgebreide fotokatern. Anne Frank is de naam en het gezicht van een slachtoffer door haar dagboek. Er waren en er zijn echter ook vandaag nog vele anonieme Anne's. Om dat niet te vergeten is haar verhaal lezen en vertellen belangrijk.

Over Janny van der Molen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Frouke Feijen

Janny van der Molen (Bergum, 11 oktober 1968) is auteur van voornamelijk kinder- en jeugdboeken. Haar werk is het best te omschrijven als ‘verhalende non-fictie’.

Biografie

Janny van der Molen is opgegroeid in het Friese Bergum. Na de Utrechtse School voor de Journalistiek had Van der Molen verschillende communicatiebanen bij een aantal maatschappelijke organisaties. Daarnaast volgde ze een studie Sociaal-culturele theologie aan de Universiteit van Amsterdam die ze in 2001 afrondde met een onderzoek naar de invloed van Carl Gustav Jung op het denken van Etty Hillesum. In 2021 behaalde Van der Molen een master Geestelijke Verzorging aan de Rijks Universiteit Groningen. Van der Molen is een aantal jaren actief geweest binnen de PvdA als staten- en gemeenteraadslid.

In 2007 verscheen Van der Molens eerste kinderboek Over engelen, goden en helden – verhalen uit de grote wereldreligies bij Uitgeverij Ploegsma. Sindsdien…Lees verder op Wikipedia

Suggesties