Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Grote gedachten : verhalen over filosofie

Grote gedachten : verhalen over filosofie

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wat voor ideeën hadden veertien filosofen, waaronder Plato en Spinoza? En kunnen deze denkbeelden ook helpen bij je eigen vragen en problemen? Vertelling rond thema's als goed & kwaad en man & vrouw en korte informatie over de filosofen. Met kleine pictogrammen. Vanaf ca. 12 t/m 15 jaar.
Onderwerp
Filosofie
Titel
Grote gedachten : verhalen over filosofie
Auteur
Janny van der Molen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: WPG Uitgevers, 2019 | Andere uitgaves
240 p. : ill.
Verschijningsdatum
03-04-2019
ISBN
9789021679013 (paperback)
Plaatsingssuggestie
152 (SISO) Geloven - Denken (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bijzondere, kloeke uitgave waarin de inzichten van veertien filosofen aan de hand van zes 'denkparen' zijn geplaatst in de context van een actuele werkelijkheid. De vertelling centreert zich rond leraar Swart, die zijn leerlingen meeneemt in de boeiende wereld van filosofen, hun denkbeelden en hun filosofische inzichten. Die inzichten worden op vertellende wijze getoetst aan de grotestadswerkelijkheid van nu: familieleven, jongerencultuur, godsdiensten, historie, stadsleven, menselijke gebeurtenissen. De filosofen van wie het gedachtegoed benut worden, zijn o.a. Immanuel Kant, John Locke, Hannah Arendt, Aurelius Augustinus, Socrates en Julia Kristeva. De 'denkparen' waar omheen de verhalen gecomponeerd worden zijn even tijdloos als actueel: idee & materie, vrijheid & democratie, lichaam & ziel, man & vrouw, goed & kwaad, leven & dood. In de verhalen komt veel dialoog voor. Mijnheer Swart daagt uit, zet aan tot verder doordenken en laat leerlingen zelf formuleren. De tekst leest vlot e…Lees verder

Grote gedachten

Filosofieleraar Swart wil dat de leerlingen uit zijn klas leren om zelfstandig na te denken. Ze moeten kunnen discussiëren, vragen stellen, ... Zijn lessen pakt hij dus op een alternatieve manier aan en hij trekt zo wel de aandacht van al zijn leerlingen. Niet alle leerlingen staan echter open voor de ‘grote gedachten’ van de verschillende filosofen. Maar één voor één ontdekken ze een filosoof die hun mening deelt, of die wel iets over hun eigen leven kan zeggen.
In elk hoofdstuk van dit boek maken we kennis met één van de zes leerlingen uit de klas van meneer Swart. De gebeurtenissen in hun leven zijn niet erg speciaal en bovendien wat houterig neergeschreven, maar ze vinden toch aansluiting bij een paar filosofen. Op zich zijn de verhalen over de leerlingen zelf nooit erg spannend. Daarmee rijst de vraag of dit kaderverhaal wel nodig was. Ik apprecieer alleszins de poging van de auteur om linken te leggen tussen het dagelijkse leven en de filosofie.
We maken in dit boek …Lees verder

Over Janny van der Molen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Frouke Feijen

Janny van der Molen (Bergum, 11 oktober 1968) is auteur van voornamelijk kinder- en jeugdboeken. Haar werk is het best te omschrijven als ‘verhalende non-fictie’.

Biografie

Janny van der Molen is opgegroeid in het Friese Bergum. Na de Utrechtse School voor de Journalistiek had Van der Molen verschillende communicatiebanen bij een aantal maatschappelijke organisatie. Daarnaast volgde ze een studie Sociaal-culturele theologie aan de Universiteit van Amsterdam die ze in 2001 afrondde op een studie naar de invloed van Carl Gustav Jung op het denken van Etty Hillesum. In 2021 behaalde Van der Molen een master Geestelijke Verzorging aan de Rijks Universiteit Groningen. Van der Molen is een aantal jaren actief geweest binnen de PvdA als staten- en gemeenteraadslid.

In 2007 verscheen Van der Molens eerste kinderboek Over engelen, goden en helden – verhalen uit de grote wereldreligies bij Uitgeverij Ploegsma. Sindsdien schri…Lees verder op Wikipedia