Boek
Nederlands

Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum

+1
Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum
×
Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum

Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum

Overzicht van leven en gedachtegoed van de joodse dagboekschrijfster (1914-1943).
Onderwerp
Hillesum, Etty
Titel
Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum
Auteur
Janny Van der Molen Klaas A.D. Smelik
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2014
159 p., [16] p. pl.
ISBN
9789460036910 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 945.3 (SISO) Wereldoorlog II ; Kampen - Jodenvervolging (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Ik zou lang willen leven geven Janny van der Molen en Klaas Smelik een boeiende en zeer toegankelijke inleiding op het leven en werk van Etty Hillesum, toegespitst op de jaren 1941-'43.
Op 14 januari 1914 werd Hillesum in Middelburg geboren. Ze bracht haar jeugdjaren door in Hilversum, Tiel, Winschoten en Deventer. Daarna vertrok ze naar Amsterdam waar ze rechten en Slavische talen studeerde. Over het gezin waarin ze opgroeide, schreef ze: ‘Het is of er hier in dit gezin voortdurend iets zit te knagen aan mijn Levensvreugde’. Uit angst de controle over haar emoties en denken te verliezen, zocht ze hulp bij de handleeskundige en therapeut Julius Spier. Hij adviseert haar een dagboek bij te houden om greep te krijgen op haar ‘verstopte ziel’.
In de negen hoofdstukken belichten de auteurs een aantal aspecten in Etty's geestelijke ontwikkeling in de paar jaren die haar nog gegund waren. Het bijhouden van het dagboek had in eerste instantie niets te maken met de oorlogs…Lees verder
Honderd jaar na de geboorte van Etty Hillesum schreven kinder- en jeugdboekenschrijfster Janny van der Molen en directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum Klaas A.D. Smelik een boek over de joodse vrouw (1914-1943) die bekend werd door de publicatie van haar dagboek in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Aan de hand van fragmenten uit haar brieven en dagboek krijgt de lezer een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Hillesum en van haar denkbeelden over de liefde, erotiek, haat, lijden en de ziel. De even hoofdstukken zijn van de hand van Smelik, de oneven van Van der Molen. Smelik put onder andere uit de verhalen die zijn vader en zus over Hillesum vertelden. Zijn zus was een goede vriendin, Smelik senior had korte tijd een relatie met de joodse vrouw. Het boek bevat noten en twee fotokaternen. Het woord vooraf is geschreven door Jan en Sanne Terlouw. 'Ik zou kan willen leven' is een laagdrempelige inleiding op Hillesums leven, ideeën en inzichten.

Suggesties