Boek
Nederlands

Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum

+1
Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum
×
Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum

Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum

Overzicht van leven en gedachtegoed van de joodse dagboekschrijfster (1914-1943).
Onderwerp
Hillesum, Etty
Titel
Ik zou lang willen leven : het verhaal van Etty Hillesum
Auteur
Janny van der Molen Klaas A.D. Smelik
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2014
159 p., [16] p. pl.
ISBN
9789460036910 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 945.3 (SISO) Kampen -Jodenvervolging (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Honderd jaar na de geboorte van Etty Hillesum schreven kinder- en jeugdboekenschrijfster Janny van der Molen en directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum Klaas A.D. Smelik een boek over de joodse vrouw (1914-1943) die bekend werd door de publicatie van haar dagboek in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Aan de hand van fragmenten uit haar brieven en dagboek krijgt de lezer een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Hillesum en van haar denkbeelden over de liefde, erotiek, haat, lijden en de ziel. De even hoofdstukken zijn van de hand van Smelik, de oneven van Van der Molen. Smelik put onder andere uit de verhalen die zijn vader en zus over Hillesum vertelden. Zijn zus was een goede vriendin, Smelik senior had korte tijd een relatie met de joodse vrouw. Het boek bevat noten en twee fotokaternen. Het woord vooraf is geschreven door Jan en Sanne Terlouw. 'Ik zou kan willen leven' is een laagdrempelige inleiding op Hillesums leven, ideeën en inzichten.

Over Janny van der Molen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Frouke Feijen

Janny van der Molen (Bergum, 11 oktober 1968) is auteur van voornamelijk kinder- en jeugdboeken. Haar werk is het best te omschrijven als ‘verhalende non-fictie’.

Biografie

Janny van der Molen is opgegroeid in het Friese Bergum. Na de Utrechtse School voor de Journalistiek had Van der Molen verschillende communicatiebanen bij een aantal maatschappelijke organisatie. Daarnaast volgde ze een studie Sociaal-culturele theologie aan de Universiteit van Amsterdam die ze in 2001 afrondde op een studie naar de invloed van Carl Gustav Jung op het denken van Etty Hillesum. In 2021 behaalde Van der Molen een master Geestelijke Verzorging aan de Rijks Universiteit Groningen. Van der Molen is een aantal jaren actief geweest binnen de PvdA als staten- en gemeenteraadslid.

In 2007 verscheen Van der Molens eerste kinderboek Over engelen, goden en helden – verhalen uit de grote wereldreligies bij Uitgeverij Ploegsma. Sindsdien schri…Lees verder op Wikipedia

Suggesties