In Hollywood komt vanaf eind jaren veertig de succesvolle scenarioschrijver Dalton Trumbo in ernstige moeilijkheden als hij verdacht wordt van communistische sympathiee͏̈n.
Taal
Engels
Uitgever
September Film, 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
120 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836862878
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm (2015) van Jay Roach (Milk) met Bryan Cranston (Breaking bad) en Helen Mirren (The queen). Scenarioschrijver Donald Trumbo (Cranston) belandt vlak na de Tweede Wereldoorlog 10 maanden in de gevangenis omdat hij niet mee wil werken aan een onderzoek naar communistische denkbeelden binnen de filmindustrie. Trumbo weigert te buigen en dat kost hem bijna zijn carrière. Na zijn vrijlating komen er echter toch scripts van zijn hand maar niet onder zijn naam. Ze leveren hem zelfs twee Oscars op. Bor Beekman (Volkskrant 7-4-’16): ‘Trumbo spaart Hollywood niet: de filmgemeenschap schoot tekort, men verlinkte elkaar. Maar écht wrang wordt de film niet. Deze biopic wil memoreren, niet splijten.’ Ab Zagt (Algemeen Dagblad 7-4-'16) geeft 4 sterren: ‘Wie van het oude Hollywood houdt zal zich zeker vermaken bij deze filmbiografie. Prachtig zijn de confrontaties tussen Trumbo en John Wayne die hij lik op stuk geeft over diens niet bestaande oorlogsverleden. Ook Helen Mirren als …Lees verder

Over Jay Roach

CC BY 2.0 - Foto van/door Peabody Awards

Mathew Jay Roach (Albuquerque, 14 juni 1957) is een Amerikaans film- en televisieregisseur, producent en scenarioschrijver.

Biografie

Jay Roach werd in 1957 geboren in Albuquerque (New Mexico), waar zijn vader op dat ogenblik in dienst van het Amerikaans leger werkte. In 1975 studeerde hij af aan Eldorado High School. Nadien behaalde hij een bachelor economie aan Stanford University en in 1986 een master filmproductie aan de University of Southern California.

Carrière

Na zijn studies ging Roach in Hollywood aan de slag als filmregisseur. In 1990 maakte hij zijn officieel debuut met de komedie Zoo Radio. Datzelfde jaar werkte hij als cameraman ook mee aan de horror- en anthologiefilm Tales of the Unknown. Tussendoor schreef hij als scenarist mee aan goedkope scifi-televisieproducties als Space Rangers (1993) en Lifepod (1993). Lees verder op Wikipedia

Suggesties