Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Verzamelde gedichten

J.C. Bloem (auteur)

Verzamelde gedichten

In de reeks:
Verzameld werk van de Nederlandse dichter (1887-1966).
Titel
Verzamelde gedichten
Auteur
J.C. Bloem
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 1998 | Andere uitgaves
276 p.
ISBN
90-253-0295-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten / voor de rechtvaardiging van een bestaan' vroeg J.C. Bloem (1887-1966) zich in het gedicht 'Dichterschap' af. Ruim dertig jaar na zijn dood zullen de talrijke liefhebbers van Bloems poëzie deze vraag, ofschoon retorisch bedoeld, met een volmondig ja beantwoorden. Bloem behoort tot de meest gelezen Nederlandse dichters. Voor velen vormen zijn klassieke gedichten troostrijke lectuur. Geen Nederlandse dichter heeft 'het besef van existentiële ontgoocheling indringender verwoord', aldus Anton Korteweg, de dichter-directeur van het Haagse Letterkundig Museum. Dit is een ongewijzigde herdruk van deze leeseditie, die berust op een wetenschappelijke tekstuitgave.

Over J.C. Bloem

Jakobus Cornelis (Jacques) Bloem (Oudshoorn, 10 mei 1887 – Kalenberg, 10 augustus 1966) was een Nederlands dichter en essayist over poëzie.

Leven en werk

Jeugd

De grootvader van Jacques Bloem, Jacobus Cornelis Bloem, werd geboren in Tilburg in 1822 en was minister van Financiën in het conservatieve kabinet-Heemskerk Azn. Zijn zoon Jacobus Willem Cornelis Bloem, de vader van Jacques Bloem, werd in 1886 burgemeester van Oudshoorn bij Alphen aan den Rijn en trouwde met Catharina Maria Anna van Eck.

Jacques Bloem was hun eerste kind. Hij groeide op in een grootburgerlijk en beschermd milieu. Grootvader Bloem liet in 1902 een erfenis na, waarop vader Bloem ontslag nam en het gezin zorgeloos kon leven in een villa te Amersfoort. Het vermogen ging verloren in 1904, vermoedelijk door malversaties van de vermogensbeheerder. Dit droeg bij aan Bloems wantrouwen tegen de 'boze buitenwereld'. In 19…Lees verder op Wikipedia