Boek
Nederlands

Ik ga maar en blijf

J.C. Van Schagen (auteur), Ingmar Heytze (samensteller)
Keuze uit het dichtwerk van de Nederlandse schrijver (1891-1985).
Titel
Ik ga maar en blijf / J.C. Van Schagen ; gekozen en ingeleid door Ingmar Heytze
Auteur
J.C. Van Schagen
Samensteller
Ingmar Heytze 1970-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2008
72 p.
ISBN
9789028241602

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als tweede deel in de reeks kleine poëziebloemlezingen van uitgeverij Van Oorschot verscheen een selectie uit het oeuvre van J.C. van Schagen. Net zoals bij het deel over Dèr Mouw is het ook nu de bedoeling een wat vergeten dichter opnieuw voor het voetlicht te brengen, via een beperkte selectie uit zijn werk. Ingmar Heytze maakte de selectie voor Ik ga maar en blijf en heeft zich op een nogal nonchalante en weinig orthodoxe manier van die taak gekweten.

In zijn inleiding slaagt hij er nauwelijks in de banaliteit te overstijgen. Heytze wijst erop dat Van Schagen vele jaren in eigen beheer een reeks 'Domburgse Cahiers' uitbracht, die hij opstuurde naar vrienden en kennissen, maar het is niet duidelijk wat dat ons leert over de bedoelingen van de dichter. Nochtans leren die marginale uitgaven ons veel over de plaats van de dichter, zijn afkeer van bepaalde stromingen en zijn poëzieopvatting, die dicht bij die van 'Barbarber' lag, zijn weigering om binnen de traditionele ge…Lees verder
In zijn inleiding (4 p.) stelt Ingmar Heytze dat de dichter J.C. van Schagen (1891-1985) 'steeds minder goed weet waar hij mee bezig is, ofwel dat hij steeds minder interesse krijgt voor het product van zijn schrijfwerk'. Heytze kiest daarom vrijwel uitsluitend uit twee bundels: Ik ga maar en ben (1972) en Wat dit blijfsel overbleef (1985), met uitzondering bijvoorbeeld van een paar gedichten uit zijn debuut Narrenwijsheid (1925), met de bijna zenboeddhistische regels: 'zo regent de regen / daarom geef ik geen namen / ik ga maar en ben'. Van Schagens eigenzinnige poëzie doet vaak verrassend modern aan: 'terwijl ze hem kust / ziet ze dat zijn overhemd / in de was moet'. Het is goed dat er weer een bloemlezing van deze ten onrechte bijna vergeten dichter voorhanden is, die bovendien voorbeeldig is uitgegeven.