Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een vrijwilligster bij een NGO in Bosnie͏̈ krijgt te maken met macho-achtige collega's.
Titel
Checkpoint
Auteur
Jean-Christophe Rufin
Vertaler
Katelijne De Vuyst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Check-point
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017 | Andere uitgaves
302 p.
ISBN
9789023412564 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Winter 1995: de Bosnische Oorlog woedt in alle hevigheid. Vanuit Lyon vertrekken een vrouw en vier mannen in twee trucks, ‘een soort huis clos op wielen’, om voedsel, kleren en medicijnen naar een overvol vluchtelingenkamp te brengen. De start van een grensverleggende expeditie. De jonge Maud begint haar eerste reddingsactie nieuwsgierig en vol zelfvertrouwen, leert haar metgezellen kennen: leider Lionel, twee ex-militairen en een monteur. In de nauwe beslotenheid van de cabines blijkt het dan toch vaak delicaat manoeuvreren. Botsende karakters en intenties dreigen de humanitaire missie te ondergraven, te meer waar nu ook nog een gevaarlijker soort lading ontdekt wordt. Heiligt het doel de middelen? In noodsituaties zijn morele grenzen kennelijk rekbaar en de ideologie van neutraliteit onhoudbaar. Rufin (1952; arts, diplomaat, schrijver, lid Académie française) weet dit kantelend bewustzijn genuanceerd uit te dragen, situationeel (dramatische confrontaties, ontluisterend leed) te illu…Lees verder

Over Jean-Christophe Rufin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nonosaumon

Jean-Christophe Rufin, geboren op 28 juni 1952 in Bourges (Cher), is een Franse arts, diplomaat en schrijver. Van 2002 tot 2006 was hij de voorzitter van de Franse humanitaire organisatie Action contre la Faim. Hij was de Franse ambassadeur in Senegal en Gambia van 2007 tot 2010. Hij werd in 2008 gekozen tot lid van de Académie française.

Privé-leven

Omdat de vader van Rufin het gezin al vroeg verlaten had en zijn moeder als journaliste in Parijs werkte groeide Jean-Christophe op bij zijn grootouders in Bourges. Zijn grootvader heeft als arts deelgenomen aan de Eerste Wereldoorlog. In 1940, gedurende de bezetting van Frankrijk door Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog, werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald. Een represaille voor het verbergen van leden van het verzet in zijn huis in Bourges.

Jean-Christophe Rufin heeft drie kinderen. Zijn eerste vrouw komt uit …Lees verder op Wikipedia

Suggesties