Strip
Nederlands

De Afghaanse valstrik

Jean-Claude Bartoll (scenarist), Garreta (illustrator)
Titel
De Afghaanse valstrik
Scenarist
Jean-Claude Bartoll
Illustrator
Garreta
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 2005
48 p. : ill.
ISBN
90-6793-780-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een strip die zo groots is opgezet en de internationale misdaad als onderwerp heeft, moet je als scenarist het toeval een handje toesteken, zoniet dreigt het hoofdpersonage ter plaatse te blijven trappelen. Het gevolg is dat de draadjes waarmee de auteur zijn marionetten laat voortbewegen af en toe kabeltouwen lijken.

Najah werkt voor Insiders, een door de Amerikaanse regering in het leven geroepen geheime organisatie. Haar eerste opdracht houdt in dat ze moet doordringen tot de entourage van Sam Natchez, miljardair en waarschijnlijke peetvader van de raad die alle maffiaorganisaties van de wereld overkoepelt. Hun actieterreinen: wapenhandel en drugs. Najah redt Sams leven en wordt zijn persoonlijke lijfwacht. Tijdens een missie in Islamabad wordt ze samen met Cordez, Fransman en baas van een rakettenfabriek, ontvoerd door de neo-Taliban.

Deel vier van 'Insiders' start voor Najah in de kofferbak van een Mercedes die door het grensgebied van Pakistan en Afghanistan hot…Lees verder
Vervolg op de strip 'Raketten voor Islamabad' (2004)*. De zeer mooie, in een maffia-organisatie geïnfiltreerde CIA-agente Najah, voormalig terroriste, probeert een van de maffiosi uit de handen van de Taliban te krijgen om daarmee haar geloofwaardigheid te behouden. Ze wordt gesnapt en gemarteld, maar weet tijdens de bestorming van het Taliban-hoofdkwartier Tora Bora te ontkomen en levert na vele avonturen belangrijke, wereldschokkende gegevens aan de CIA. Een wervelend, realistisch, uitermate spannend, soms bar ingewikkeld, bijna filmachtig script waarin het onduidelijk is wie welke rol speelt, met corrupte politici, maffia-agenten die in het Witte huis geïnfiltreerd zijn etc. Goed vertaald. Knap, zij het wat stereotiep getekend, met snelheid en zeer duidelijke karakters. Dit deel kan zelfstandig gelezen worden.

Suggesties