Strip
Nederlands

Raketten voor Islamabad

Jean-Claude Bartoll (scenarist), Garreta (illustrator)
Titel
Raketten voor Islamabad
Scenarist
Jean-Claude Bartoll
Illustrator
Garreta
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Missiles pour Islamabad
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 2004
48 p. : ill.
ISBN
90-6793-744-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Insiders' is een globalistenstrip. De macht van de grootindustriëlen spreidt zich uit over alle continenten en daarmee verbonden de macht van zij die niet enkel op winst uit zijn maar ook op macht. Wijdvertakte organisaties die in ware maffiastijl olie, wapens en de drughandel monopoliseren. Het motto van de reeks is duidelijk: "De misdaad en de geldwereld kunnen niet zonder elkaar bestaan. De groei van de één is noodzakelijk geworden voor de groei van de ander."

Rond dit gegeven bouwen Bartoll en Garreta een reeks op die behoorlijk ingewikkeld in elkaar steekt. Hoofdpersonage is Najah die om aan haar verleden te ontkomen, een samenwerking aangaat met Dick Matthews die in opdracht van de Amerikaanse regering de geheime operatie Insiders op poten heeft gezet. Najahs opdracht: in de buurt komen van de miljardair Sam Natchez, de vermoedelijke peetvader van de grote raad van de maffiaorganisaties. In het vorige deel Operatie Offshore heeft Najah zich door haar heldhaftig op…Lees verder
Dit is deel 3 van de stripreeks 'Insiders', maar het kan ook afzonderlijk gelezen worden. Najah, de hoofdpersoon in deze serie, is een (uiteraard) uitermate knappe geheim agente, die gedwongen wordt tot deze werkzaamheden omdat ze gechanteerd wordt met haar terroristische achtergrond. In het vorige deel is zij geïnfiltreerd in 'De Grote Raad', een misdaad-koepelorganistie waarin alle grote criminele organisaties samenwerken, met vertakkingen tot zelfs in het Witte Huis. Najah pleegt misdaden voor deze organisatie en loopt vanwege haar dubbelrol grote gevaren. Het verhaal eindigt open (de reeks moet verder), maar de spanning wordt goed opgebouwd: verrassend en realistisch. Maar dus ook wreed: bloedige folterscènes. Personen hebben ondanks hun gemeenschappelijke 'snelle' trekken absoluut karakter en al is het tekenwerk weinig verrassend, het is vakkundig en duidelijk.