Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
De Marne
Scenarist
Jean-David Morvan
Illustrator
Igor Kordey
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La Marne
Editie
1
Uitgever
's-Hertogenbosch: Silvester, 2008
47 p. : ill.
ISBN
9789058852717 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In alle omstandigheden, en misschien nog het meest in de ergste, heeft de mens nood aan mythen, om rampen en trauma's te verwerken, om hoop te koesteren, om een eigen beeld van de werkelijkheid op te bouwen. Mythevorming aan het front is het onderwerp van dit stripalbum, dat het eerste luik is van een trilogie. De zwarte soldaat Amaréo Zamaï wordt er een mythische eigengereide, 'reddende' soldaat, die als het ware zijn eigen gang gaat door de slagvelden, maar zich aan een strenge erecode houdt en zijn medesoldaten uit de nood helpt.
De reekstitel 'Aan het front' ? 'Le c?ur des batailles' in het origineel ? is afgeleid van het periodiek dat de al oudere soldaat Blaise Boforlant (45 jaar aan het begin van de oorlog) tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgaf aan de fel bevochten verdedigingslinie in Noord-Frankrijk. Met zijn krantje maakt en verspreidt hij de mythe van Zamaï, nadat deze in het kamp verscheen en meteen indruk maakte met zijn nieuwe uniform, trotse houding en kordate optre…Lees verder
In dit eerste deel van een trilogie neemt de scenarist Morvan ons mee naar het front van de Marne. Het verhaal begint wanneer een Amerikaanse journalist op zoek gaat (aan het begin van de Tweede Wereldoorlog) naar het verhaal van de mythische soldaat afkomstig uit de Franse koloniën, die een diepe indruk heeft gemaakt op velen die tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten aan het front. Hij spreekt hiervoor diverse mensen, maar het duidelijke en kleurrijke verhaal komt van een beroemde Franse schrijver die samen met deze Amaréo Zamaï diende aan het front. Deze soldaat Zamaï was torenhoog, had de nieuwste uitrusting, en ook zijn aandeel in de gevechten was groot. Hij was echter ook een pacifist en dit is nogal tegenstrijdig met zijn handelen tijdens de gevechten. Een mooi stripverhaal met goede tekeningen die gedetailleerd de sfeer aan het front neerzet. Geschikt voor liefhebbers van goed uitgewerkte scenario's met meer verhaallijnen en gedetailleerd tekenwerk.

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek