Boek
Nederlands

Kwartierlezen met Krok en Mien

Jean Leroy (auteur), Ella Charbon (illustrator), Elly Simoens (bewerker)
Zes verhalen over broer en zus Krok en Mien in oplopend AVI-niveau van AVI Start t/m AVI E3. Krok en Mien maken van alles mee: eten soep, maken ruzie en zij vervelen zich. Voor eerste lezers vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Broers en zussen
Leesniveau
AVI Start, AVI M3, AVI E3, AVI 1, AVI 2, AVI 3
Titel
Kwartierlezen met Krok en Mien
Auteur
Jean Leroy
Illustrator
Ella Charbon
Bewerker
Elly Simoens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Eke: De Eenhoorn, 2022
171 p. : ill.
ISBN
9789462916340 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een aantrekkelijk uitziend, stevig gebonden, eerste leesboek met zes verhalen in oplopend AVI-niveau, van AVI start tot en met AVI E3. Het boek heeft een vrolijk, kleurig omslag met daarop een krokodillengezin. De tekst is afgedrukt op stevige helderwitte bladzijdes met gekleurde lettertypes in vet. De lay-out is overzichtelijk, duidelijk, heel geschikt als eerste leesboek. De zes verhaaltjes over Krok en Mien zijn grappig en vrolijk. Helaas is dit boek vooral geschikt voor het Vlaamstalige gebied vanwege de vele Vlaamse uitdrukkingen, die voor veel Nederlandstalige kinderen onbekend en/of onbegrijpelijk zijn en die de wenkbrauwen zullen fronsen. Met woorden als ‘wel’., ‘wat een zeer’, ‘gil niet als een uk’, het zogeheten scheldwoord ‘jij bent een grote prot’ en ‘wij zijn pompaf’. Kinderen zullen de frietsoep van geel friet en blauw snoep vast heel grappig vinden. De term ‘kwartierlezen’ zal duiden op een kwartier samen lezen in de klas. Kortom, een aantrekkelijk eerste leesboekje (AV…Lees verder

Over Jean Leroy

Jean Leroy (Péruwelz, 2 februari 1896 - Doornik, 8 december 1939) was een Belgisch kunstschilder en beeldhouwer.

Biografie

Toen zijn familie in 1910 verhuisde naar Doornik, schreef hij zich aldaar in voor vioollessen aan de Academie voor Schone Kunsten. Later leerde hij er ook schilderen en beeldhouwen. Medeleerlingen van hem waren onder andere Armand Degand, Joseph Lacasse en George Grard.

Leroy trouwde in 1916 en kreeg twee dochters. Na zijn militaire dienst in 1920 startte hij een eigen atelier en schilderde voornamelijk decorstukken voor het theater.

In 1925 ging hij enige tijd naar Parijs, maar keerde al snel terug om zijn familie te onderhouden. Werkzekerheid kreeg hij in 1931, toen hij leerkracht werd aan de academie. Hij stierf na een bloedvergiftiging.