Boek
Nederlands

Red de aarde!

Jean-Michel Billioud (auteur), Didier Balicevic (illustrator)
+1
Red de aarde!
×
Red de aarde! Red de aarde!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Met veel kleurrijke tekeningen en uitvouwbare pagina's wordt verteld wat onze aarde (natuur) bedreigt en hoe we dit zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Red de aarde!
Auteur
Jean-Michel Billioud
Illustrator
Didier Balicevic
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Protégeons la planète
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
[23] p. : ill.
ISBN
9789076830926
Plaatsingssuggestie
614.62 (SISO) Natuurbescherming (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Om te overleven maakt de mensheid ongebreideld gebruik van de rijkdommen van de aarde: dieren, planten, oceanen... Hierdoor raakt de natuur steeds meer in de problemen. De milieuconferentie in Kopenhagen maakte het probleem heel actueel en toonde aan hoe moeilijk het is om tot bindende afspraken te komen op wereldniveau. De inwoners van West-Europa willen niet bij de pakken blijven zitten, maar actief meewerken aan een beter milieu. In Red de aarde gaat Jean-Michel Billioud in op mogelijke oplossingen voor deze problematiek.
Billioud geeft een antwoord op de vraag waarom auto's zo vervuilend zijn, hoe we bossen kunnen beschermen, waarom het steeds warmer wordt, wat een ecoloog doet en nog veel meer. In dit aantrekkelijke lees-, doe- en speelboekje zitten draaiende schijfjes, uitklapbare luikjes en flappen; doorkijkjes en verborgen tekeningen die de nieuwsgierigheid van jonge kinderen en hun ouders prikkelen. Post-its onderaan de pagina's leveren groene ideeën op zoals "draai…Lees verder
Dit thematische boek gaat over wat onze aarde (natuur) bedreigt en hoe we dit zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Er komen verschillende aspecten aan bod, zoals de verontreiniging van het strand en de zee, het kappen van bomen, bedreigde diersoorten, verspilling en vervuiling van water, de opwarming van de aarde, het probleem van het afval en energie in de toekomst. Daarbij worden oplossingen aangedragen om genoemde problemen het hoofd te bieden. In een uitvouwbare pagina laten twee gezinnen zien hoe het wel en niet moet. De over het algemeen bladzijdevullende en in vrolijke kleuren waterverf uitgevoerde illustraties hebben iets stripachtigs en zijn deels naïef realistisch en deels gefantaseerd. De tekst is verweven met de illustraties. Een prentenboekje met verrassende elementen zoals vele uit- en opvouwbare delen. Hierdoor is het boek ook tegelijkertijd kwetsbaar. De informatie is qua inhoud voor de doelgroep te moeilijk; er worden veel moeilijke woorden en begrippen gebruikt en uitg…Lees verder

Red de aarde!

Vervuilde stranden, bossen in gevaar, bedreigde diersoorten, watervervuiling, … ‘Red de aarde’ maakt zijn titel waar! Op kindermaat krijgen alle problematieken rond milieu een naam en een gezicht. Net zoals in andere boekjes uit de reeks is de informatie vrij uitgebreid voor de doelgroep waarop de boekjes zich richten. Taalgebruik en manier van uitleggen zijn ook niet altijd (of vaak niet) aan dit niveau aangepast. Dat maakt dat het boek een beetje zijn doel voorbijschiet. Ondanks de beoogde doelgroep, doet dit boek het nog wel goed bij iets oudere kinderen, zolang ze niet vies zijn van een wat kinderlijk uitziend boekje … Hun leeftijd heeft het voordeel dat ze iets voorzichtiger omspringen met de flapjes, want die zijn onder ruwe kinderhandjes ook geen lang leven beschoren.

Suggesties