Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een vereenzaamde historicus bekijkt de wereld in toenemende verveling en verachting.
Onderwerp
Nihilisme
Titel
Walging
Auteur
Jean-Paul Sartre
Vertaler
Marianne Kaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La nausée
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020 | Andere uitgaven
287 p.
ISBN
9789025312756 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman, de bekendste van de Franse filosoof (1905-1980), heeft tot hoofdfiguur een eenkennige historicus die in de bibliotheek van zijn woonplaats onafgebroken werkt aan een studie over een figuur uit de Franse Revolutie. Maar niet wat deze historicus doet is belangrijk. Het gaat hier om de confrontatie met zijn eigen bewustzijn. Dat is het thema van de roman: een ongenadige tocht door het menselijk bewustzijn, en de bepalende rol van de realiteit van alledag daarop. Er gaat een grote troosteloosheid van dit boek uit, maar tegelijkertijd een grote eerlijkheid die de mens van het leven niets meer belooft dan het leven in feite ook vaak geeft. Een kleine klassieker van het existentialisme.

Over Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Charles Aymard Sartre (Parijs, 21 juni 1905 – aldaar, 15 april 1980) was een Frans filosoof en schrijver van romans en toneelstukken. Hij wordt beschouwd als de vader van het Franse existentialisme. Principieel stond Sartre altijd al politiek links, maar na de Tweede Wereldoorlog profileerde hij zich steeds actiever als een marxistisch geëngageerde intellectueel. Hij oefende invloed uit op de publieke opinie inzake politieke kwesties zoals de Eerste Indochinese Oorlog, de Koude Oorlog en de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1964 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend, maar hij weigerde die in ontvangst te nemen.

Biografie

Sartres vader was een marineofficier en overleed kort na zijn geboorte. Jean-Paul werd opgevoed door zijn moeder en haar ouders, die aan Albert Schweitzer verwant waren. In 1917 hertrouwde zijn moeder met de ingenieur Joseph Mancy, die hij altijd gehaat heeft. Het gezin verhuisde naar …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek