Boek
Nederlands

Inleiding tot de moderne logica en wetenschapsfilosofie : een terreinverkenning

Inleiding tot de moderne logica en wetenschapsfilosofie : een terreinverkenning

In deze eeuw hebben zowel de logica als de wetenschapsfilosofie een nooit gekende ontwikkeling doorgemaakt. Dit boek is niet een zoveelste inleiding maar is een poging tot synthese van deze ontwikkeling. Daarom wordt naast de formele logica in het eerste deel ook aandacht besteed aan de informele logica of argumentatietheorie. Het accent ligt hierbij op de vraag hoe mensen reëel, concreet denken.
Titel
Inleiding tot de moderne logica en wetenschapsfilosofie : een terreinverkenning
Auteur
Jean Paul Van Bendegem
Taal
Nederlands
Uitgever
Brussel: VUBPRESS, 2001 | Andere uitgaves
240 p. : ill.
ISBN
9789054870401 90-5487-040-0
Plaatsingssuggestie
133 (SISO) Wiskunde ; Logica (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Over Jean Paul Van Bendegem

Jean Paul Van Bendegem (Gent, 28 maart 1953) is een Belgische wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was tevens decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB van 2005 tot en met 2009 en is nog steeds deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent.

Levensloop

In 1976 behaalde hij aan de Rijksuniversiteit Gent een licentiaat in de wiskunde met een verhandeling over Tijdsafhankelijke Verzamelingenleer. In 1979 behaalde hij er ook een licentie wijsbegeerte met een verhandeling over catastrofetheorie. Hij doctoreerde in 1983 aan de Gentse universiteit met een verhandeling over eindige, empirische wiskunde.

Zijn onderzoek gaat in de eerste plaats naar de “Grondslagen en filosofie van Wiskunde en Logica”. Meer bepaald verdedigt hij een vorm van strikt finitisme, een strikt eindige opvatting van de wiskunde, waarin geen plaats is voor…Lees verder op Wikipedia