Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De waarheid omtrent Marie

Jean-Philippe Toussaint (auteur), Marianne Kaas (vertaler)
De verteller en Marie, zijn grillige en onberekenbare geliefde, zijn enige maanden geleden in Tokio uit elkaar gegaan. Toch vraagt ze hem op een gloeiend hete zomernacht in Parijs om hulp als haar nieuwe minnaar in haar flat aan een hartinfarct lijkt te bezwijken.
Onderwerp
Verloren geliefde
Titel
De waarheid omtrent Marie
Auteur
Jean-Philippe Toussaint
Vertaler
Marianne Kaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La vérité sur Marie
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2011
198 p.
ISBN
9789044616071 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een door bliksem en donder geteisterde nacht ontvangt de ik-figuur een noodoproep van zijn vroegere geliefde Marie. Haar nieuwe vriend blijkt in haar Parijse appartement bezweken aan een hartaanval. Breed en krachtig als in een opera wordt nu de tragiek van het noodlot uitgemeten, opmaat tot een terugblik op de breuk in zijn relatie en de toenadering van Marie tot haar nieuwe vriend Jean-Christophe de G., wiens epitheton "elegante donkere mantel" de dubbele waarde van zijn persoonlijkheid uitdrukt. Het in de nachtelijke zondvloed op het Japanse vliegveld op hol geslagen renpaard van Jean-Christophe, een alles verzengend hellevuur op Elba en vele andere signalen verlenen de roman mythische proporties en een indrukwekkende apocalyptische allure. Evenals in de voorgaande romans over beide protagonisten, 'De liefde bedrijven' (2004) en 'Vluchten' (2007), geraken ook nu lichaam en geest snel op drift, blijft chaos de bepalende factor in hun gang door het bestaan. Toussaint (Brussel, 195…Lees verder

Over Jean-Philippe Toussaint

Jean-Philippe Toussaint (Brussel, 29 november 1957) is een Franstalig schrijver, regisseur en fotograaf uit België. Zijn romans zijn vertaald in meer dan twintig talen. Hij is sinds 2014 lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Toussaint schrijft over het algemeen korte romans gekenmerkt door een droge, ontregelende humor. Het absurdisme van zijn eerste romans werd in zijn latere werk enigszins getemperd door meer handeling. Aan de vierdelige Cyclus van Marie schreef hij van 2000 tot 2013.

Publicaties

 • La Salle de bain, 1985
  Prix littéraire de la Vocation, 1986
  Vertaling van Marianne Kaas: De badkamer, 1986
 • Monsieur, 1986
  Vertaling van Marianne Kaas: Meneer, 1986
 • L'Appareil-photo, 1989
  Vertaling van Marianne Kaas: Het fototoestel, 1989
 • La Réticence, 1991
  Vertaling van Marianne Kaas: De …Lees verder op Wikipedia

Suggesties