Temidden van familiale en zakelijke beslommeringen proberen een man en een vrouw hun liefdesbreuk te helen.
Onderwerp
Liefde
Titel
Naakt
Auteur
Jean-Philippe Toussaint
Vertaler
Marianne Kaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Nue
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
156 p.
ISBN
9789044626421 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De liefde uitgekleed

Afscheid nemen van de liefde, het is een vak apart. De hoofdpersonages van Jean-Philippe Toussaint zijn er niet zo bedreven in. Met 'Naakt' puurt de Belgische auteur alweer een rijke roman uit de grillige amoureuze geschiedenis van de ongrijpbare Marie.

Het imago van ironisch cultschrijver afschudden? Dat is nog niet zo simpel. Wereldwijd wordt het delicaat absurde oeuvre van Jean-Philippe Toussaint - denk aan klassiekers als Monsieur (1986) of De televisie (1989) - naar waarde geschat. Maar om nu te zeggen dat zijn boeken alom op het nachtkastje liggen? Nee, dat niet. "Je suis très connu, mais personne ne le sait", deed hij daar onlangs lacherig over in Le Nouvel Observateur.

Met zijn laatste drie romans sloeg Toussaint nieuwe paden in. Centraal stond de (fictieve) Marie Madeleine Marguerite de Montalte, de etherische mode-ontwerpster en kunstenares die het wat slome mannelijke hoofdpersonage geheel in de ban hield. Liefde bedrijven (2002) handelde over hun liefdesbreuk en speelde zich geheel in Tokio af. Het bejubelde Vluchten (2005) zoomde in op de dramatische gevolgen van de ruptuur, al leek er opnieuw een toenadering in de maak. Het slotakkoord werd bereid in De waarheid omtrent Marie (2010). Maar vorig jaar pikte hij …Lees verder

Scheiding met happy end

Jean-Philippe Toussaint vertelt inNaakt voor de vierde keer op een virtuoze manier hetzelfde verhaal van een aflopende liefde. Het einde blijkt een nieuw begin. Marijke Arijs

Een sterk begin is het halve werk, moet Jean-Philippe Toussaint hebben gedacht. In de openingspagina's van zijn jongste roman stuurt de Belgische schrijver een poedelnaakt topmodel de catwalk op in een jurk van honing, met een zwerm bijen achter zich aan. Voorwaar, een ijzersterk binnenkomertje. De originele japon is de nieuwste creatie van Marie, van wie Toussaint maar geen afscheid schijnt te kunnen nemen, want de exuberante modeontwerpster speelt de hoofdrol in maar liefst vier van zijn romans.Liefde bedrijven (2002) beschreef de terminale fase van de liefdesrelatie van Marie en de verteller. Sindsdien ondernemen de twee vruchteloze pogingen om uit elkaar te gaan. Het tweede deel van de reeks,Vluchten, werd bekroond met de Prix Médicis 2005, enDe waarheid omtrent Marie werd met de Prix Décembre 2009 gehonoreerd. Hun geschiedenis, die begint met een einde, eindigt nu inNaakt met een nieuw begin.

Het is een keertje wat anders, want aan aflopende liefdesrelaties heerst er in …Lees verder

Over zijn fascinatie voor de veelzijdige, intrigerende en wispelturige zakenvrouw Marie heeft de verteller alias Jean-Philippe Toussaint nog deze vierde roman geschreven, na 'De liefde bedrijven', 'Vluchten' en 'De waarheid omtrent Marie'. Het verhaal begint ditmaal in Tokio waar Marie als modeontwerpster een zeer gewaagde japon zal vertonen. Het decor verspringt daarna naar Parijs waar de gelieven terugkomen van een reis naar Elba en de relatie stuk gaat. In het vervolg van de roman worden zij beiden ieder op hun manier gekweld door elkaars afwezigheid en breekt een periode aan van koppig en melancholiek wachten. Marie pakt als eerste de draad weer op met opnieuw Elba als decor en een onverwachte bekentenis. De boek is in speelse stijl met ironische terzijdes een onderhoudend mengsel van conventioneel liefdesverhaal en licht surrealistische avonturenroman dat ragfijn en met aandacht voor detail en zelfanalyse verteld wordt. Vrij kleine druk.

Over Jean-Philippe Toussaint

Jean-Philippe Toussaint (Brussel, 29 november 1957) is een Franstalig schrijver, regisseur en fotograaf uit België. Zijn romans zijn vertaald in meer dan twintig talen. Hij is sinds 2014 lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Toussaint schrijft over het algemeen korte romans gekenmerkt door een droge, ontregelende humor. Het absurdisme van zijn eerste romans werd in zijn latere werk enigszins getemperd door meer handeling. Aan de vierdelige Cyclus van Marie schreef hij van 2000 tot 2013.

Publicaties

 • La Salle de bain, 1985
  Prix littéraire de la Vocation, 1986
  Vertaling van Marianne Kaas: De badkamer, 1986
 • Monsieur, 1986
  Vertaling van Marianne Kaas: Meneer, 1986
 • L'Appareil-photo, 1989
  Vertaling van Marianne Kaas: Het fototoestel, 1989
 • La Réticence, 1991
  Vertaling van Marianne Kaas: De …Lees verder op Wikipedia

Suggesties