Daisy
Nederlands

In de hemel zoals op aarde

Jean Rouaud (auteur), Greet Pernet (verteller)
Laatste deel van een vijfdelige kroniek over een Franse familie in de 20e eeuw, waarin de ouders posthuum van de schrijver een weerwoord krijgen op zijn portretten van hen.
Onderwerp
Dood, Rouaud, Jean
Titel
In de hemel zoals op aarde
Auteur
Jean Rouaud
Verteller
Greet Pernet  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Sur la scène comme au ciel
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2001
1 cd
Speelduur
4:30:00
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Franse schrijver Jean Rouaud (1953) kwam in 1990 vanuit het niets op de proppen met zijn debuutroman 'De velden van eer', en won daarmee meteen de Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literaire prijs. Wat een trilogie had moeten worden liep uiteindelijk uit op een vijfdelige romancyclus, waarmee Rouaud een kroniek schreef van zijn familie gedurende de twintigste eeuw (en daarmee tevens een geschiedenis van die eeuw), in 'Illustere voorgangers', 'De wereld bij benadering' en 'Voor al uw geschenken'. In dit laatste deel geeft hij zijn inmiddels overleden ouders een weerwoord: van over het graf mag zijn moeder kritiek leveren op wat haar zoon als de waarheid zag, en vrienden van zijn vader stellen het beeld bij dat de schrijver van hem had, zodat Rouaud zijn eindelijk herenigde ouders op het einde met rust en in vrede op het kerkhof kan achterlaten. Thematiek, stijl, cyclische opzet en niveau doen sterk denken aan Marcel Proust, maar het geheel weerspiegelt meer het dagelijks leven…Lees verder

Over Jean Rouaud

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Jean Rouaud (Campbon, Loire-Atlantique, 13 december 1952) is een Franse schrijver. Hij ontving de Prix Goncourt in 1990 voor zijn eerste roman: Les Champs d'honneur (De velden van eer).

Levensloop

Jean Rouaud volgde middelbaar onderwijs van 1962 tot 1969 aan het Lycée Collège in Saint-Nazaire dat hij in 1969 afsloot met een baccalaureaat. Hij studeerde daarna letterkunde (moderne literatuur) aan de Universiteit van Nantes en behaalde daar zijn masterdiploma in 1975. Hierna had hij verschillende tijdelijke banen, zoals pompbediende en verkoper van medische encyclopedieën. In 1978 werd hij aangenomen bij het regionale dagblad Presse-Océan.

Begin jaren ’80 verhuisde hij naar Parijs, waar hij in een boekwinkel werkte en vervolgens zeven jaar lang een krantenkiosk runde in de Rue de Flandres in het 19e arrondissement. In 1988 ontmoette hij Jérôme Lindon, directeur van de Franse uitgeverij Les Éditions de Minuit,…Lees verder op Wikipedia

Suggesties