Aan de hand van vier bijzondere Japanse woorden vertelt Cornelisse over het leven in Japan: ‘yügen’ (het gevoel één te zijn met de natuur), ‘otenba’ (opstandig), ‘giri’ (bij elkaar in het krijt staan) en ‘mono no aware’ (de schoonheid van de vergankelijkheid).
Titel
Tokidoki
Regisseur
Jelle Brandt Corstius
Presentator
Paulien Cornelisse
Taal
Nederlands
Uitgever
VPRO, © 2018
1 dvd-video
Speelduur
170 minuten
Aantekening
Nederlands gesproken en ondertiteld
EAN
8718627228180
Plaatsingssuggestie
Japan 992 (SISO) Japan (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Cabaretière en columniste Paulien Cornelisse presenteert de vierdelige reisserie ‘Tokido’, gemaakt op initiatief van Jelle Brandt Corstius, in wiens programma Zomergasten Cornelisse vertelde over haar fascinatie voor Japan. Als twintiger studeerde ze via een uitwisselingsprogramma zeven maanden in Hiroshima. ‘Tokidoki’ betekent ‘soms’ en is het Japanse lievelingswoord van Cornelisse. De vier afleveringen zijn opgehangen aan bijzondere Japanse woorden, die lastig te vertalen zijn. De eerste aflevering gaat over ‘yügen’, het gevoel één te zijn met de natuur, gevolgd door ‘otenba’ (opstandig), ‘giri’ (bij elkaar in het krijt staan) en ‘mono no aware’ (de schoonheid van de vergankelijkheid). Cornelisse praat met Japanners over deze vier begrippen en neemt zelf deel aan bijbehorende activiteiten, zoals een shintoïstisch ritueel onder een waterval, een bostherapiesessie, een bijeenkomst van eenzame ouderen en een bezoek aan een bijna uitgestorven dorp waar een mevrouw poppen maakt die de pl…Lees verder

Over Jelle Brandt Corstius

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jelle Brandt Corstius (Bloemendaal, 9 april 1978) is een Nederlands journalist en correspondent, Ruslandkenner, publicist en programmamaker. Hij is de zoon van schrijver Hugo Brandt Corstius en een broer van columniste Aaf Brandt Corstius.

Loopbaan

Brandt Corstius, telg uit het geslacht Corstius, volgde van 1990 tot 1996 het VWO aan het Amsterdams Lyceum en ging daarna voor een jaar naar het Elizabethtown College in Pennsylvania. Van 1997 tot 2003 studeerde hij geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In Groningen was hij lid van de studentenvereniging A.S.V. Dizkartes.

Brandt Corstius was van 2002 tot 2005 redacteur voor de talkshow Barend & Van Dorp. Hij woonde van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij correspondent was voor Trouw, De Standaard en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.

In 2009 maakte Brandt Corstius voor de VPRO de televisieserie Van Moskou to…Lees verder op Wikipedia

Suggesties